|

Ahmedinejad kime sarıldı?

Danışmanı aracılığıyla açıklama yapan Ahmedinejad, İran'ı karıştıran fotoğrafın gerçek olmadığını söyledi. Fotoğrafın fotomontaj olduğuna yönelik iddialar da İran internet sitelerinde yer aldı. Ancak fotoğrafın gerçek mi fotomontaj mı olduğu konusunda tartışma henüz sonuçlanmadı.

YENİSAFAK.COM.TR / BBC TÜRKÇE
00:00 - 12/03/2013 Salı
Güncelleme: 17:57 - 12/03/2013 Salı
Yeni Şafak
Ahmedinejad kime sarıldı?
Ahmedinejad kime sarıldı?

Cuma günü Caracas'ta yapılan cenaze töreni sırasında, Ahmedinecad, Chavez'in 78 yaşındaki annesi Elena Frias de Chavez'i teselli ederken görüntülenmişti.Birçok haber ajansı, bu beklenmedik anın fotoğraflarını yayınladı.

Fotoğrafın İran'da yarattığı tartışma sonrasında Ahmedinejad cephesinden ilk açıklama geldi. Cumhurbaşkanı'nın yakın çevresinden Muhammed Rıza Mir Tacettin, "Fotoğrafı Ahmedinecad ve Chavez'in annesi sanki birbirlerine dokunuyormuş gibi gösterecek bir açıdan çekmişler" dedi.

Fotomontaj iddiası

Danışmanı aracılığıyla açıklama yapan Ahmedinejad da, söz konusu görüntünün fotomontaj olduğunu ileri sürdü. Açıklamada, "Fotoğraf gerçek değil. O görüntüye ya fotomontaj yapıldı ya da öyle bir açıdan çekildi ki, sanki temas varmış izlenimi verildi" denildi.

Bu açıklamanın ardından fotoğrafın fotomontajlı başka bir versiyonu İran internet sitelerinde dolaşmaya başladı. Fotoğrafın bu halinde Ahmedinecad ileri yaşlarda bir adamla aynı pozda görünüyor. Cumhurbaşkanı'nın destekçileri fotoğrafın aslının bu olduğunu, Ahmedinejad'ın Chavez'in amcasının elini tuttuğunu ve diğer versiyonun fotomontajlı olduğunu iddia edildi.

Acele özür

Chavez'in annesi ile görüntülendiği fotoğraf nedeniyle Ahmedinecad'ı eleştiren Entekhab internet sitesi, fotoğrafın diğer versiyonunun ortaya çıkmasının ardından özür diledi. İnternet sitesinin yetkilileri Daily Telegraph gazetesini "fotoğrafı amatör bir şekilde fotomontaj yapmakla" suçladı.

Ancak Entekhab birkaç saat sonra özrünü geri çekti. Entekhab'ın açıklamasında şöyle deniyor: "Ahmedinecad'ın ve yanındaki erkeğin fotoğrafını gördükten sonra muhabirlerimizden biri fotoğrafın orijinalinin bu olduğunu sanmış. Önemli bir tespit yaptığını düşünerek editörü bilgilendirmeden haberi basmış. Ancak malesef Ahmedinecad ve Chavez'in annesini gösteren fotoğraf gerçek".

Ahmedinecad karşıtı internet siteleri ayrıca Ahmedinecad'ın Hugo Chavez'in kızlarına sarıldığını gösteren başka bir fotoğraf yayınladı. Cumhurbaşkanı'nın destekçileri bu iddiaların, Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Ahmedinecad'ın itibarını sarsmak için ortaya atıldığını söylüyor.

11 yıl önce