|

'AİHM, Türkler'e süre verdi'

İha
00:00 - 5/06/2008 Perşembe
Güncelleme: 10:44 - 5/06/2008 Perşembe
Yeni Şafak
'AİHM, Türkler'e süre verdi'
'AİHM, Türkler'e süre verdi'

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), Türkiye'den, Kıbrıslı Rumlarla ilgili AİHM'de bulunan 8 başvuruya ilişkin görüşlerini 30 Haziran'a kadar sunmasını istediği bildirildi.

Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan gazetelerden Alithia, "AİHM, Türkiye Haziran Sonu 'Tazmin Komisyonunu' Bir Nedene Dayandıracak- Kıbrıslı Rumların Mülk Konularında Türkiye Aleyhinde AİHM'de Bin 200 Başvurusu Var" başlıklı haberinde, konuyla ilgili gelişmelere ve Rum Başsavcısı Petros Kliridis'in açıklamalarına yer verdi.

Gazete, Türkiye'yle ilgili AİHM'deki 8 başvurunun pilot dava olarak addedildiğini, KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu'nun yasallığının ya da yasal olmadığının bu davaların sonucuyla değerlendirileceğini savundu.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Rum Başsavcısı Petros Kliridis, bu konuda "Kıbrıs Cumhuriyeti" için olumlu perspektifler olduğunu belirterek, Taşınmaz Mal Komisyonu'nun yasal olmadığı gibi başvuru sahiplerine sonuç getirici bir çözüm sunamayacağını ileri sürdü.

Petros Kliridis, Kıbrıslı Rumların, mülk konularında Türkiye aleyhinde askıda olan bin 200 başvurusu olduğunu hatırlattı.

Atina Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunan Kliridis, Güney Kıbrıs'ın, Türkiye aleyhindeki 4'üncü hükümetler arası başvurusuna ilişkin olarak, Türkiye'den tazminat alma talebiyle AİHM'e başvuruda bulunma konusunun incelenmekte olduğunu da belirtti.

Rum Başsavcısı Kliridis, hükümetler arası başvurulara ilişkin olarak bugüne kadar herhangi bir tazminat verilmediğini de dile getirdi.

Bu arada Petros Kliridis, AİHM'in Mike Timvios davasıyla ilgili yakın zamanlarda vardığı ve Kuzey Kıbrıs'taki Kıbrıs Rum mallarıyla Güney Kıbrıs'taki Türk mallarının takasına dayanan kararını Kıbrıs Rum kesiminin nasıl ele alacağı hakkındaki soruya ise yanıt vermekten kaçındı. Kliridis şunları söyledi:

"AİHM'in kararları saygıdeğerdir, fakat bu somut kararın nasıl olduğunu ve eğer uygulanırsa ne biçimde uygulanacağını görmemiz gerekir".

Rum Yönetimi'nin, Türkiye aleyhindeki 4'üncü hükümetler arası başvurusuna ilişkin olarak, tazminat için neden AİHM'e başvurmadığının sorulması üzerine ise Başsavcı Kliridis, "Karar kolay değildir. Üstelik görünüyor ki, bugüne kadar hükümetler arası başvurulara ilişkin olarak tazminat verilmedi. Fakat konuyu inceliyoruz" dedi.

16 yıl önce