|

'Akıl alır şey değil'

AKPM heyetinin başkanı Judd, Ruslar'ın keyfi şekilde adam öldürdüklerini belirterek, "Bir Avrupa kentinin, 21'inci yüzyılın başında böyle sistematik bir şekilde yok edilmesi akıl alır şey değil" dedi.

.
00:00 - 14/03/2000 Salı
Güncelleme: 15:29 - 11/01/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
'Akıl alır şey değil'
'Akıl alır şey değil'

MOSKOVA- Çeçenistan'da geçtiğimiz iki gün yaptığı incelemelerinden sonra dün Moskova'da bir basın toplantısı düzenleyen Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi heyetinin başkanı Lord Judd, Rus güçlerinin hedef gözetmeden ve amacı aşan aşırı güç kullandığını söyledi. Judd, Grozni'deki yıkımı gördüklerinde büyük bir şaşkınlığa uğradıklarını belirterek, "Grozni gibi bir Avrupa kentinin, 21'inci yüzyılın başında kendi hükümetinin güçleri tarafından sistematik bir şekilde yok edilmesi, akıl alır şey değil" dedi. Judd, AKPM'nin Ocak ayı toplantıda, Rusya'ya, üyeliğinin devamının görüşülmesi için üç ay süre verdiğini anımsattı.

Ateşkes çağrısı

Judd, "heyetimiz, Rus ordusunun hedef gözetmeksizin ve gerekenden aşırı güç kullanması sonucu siviller üzerinde ıztırap ve acılara yol açılmasından derin bir rahatsızlık duydu" dedi. Derhal ateşkes çağrısı yapan ve Rusya'nın, Çeçen tarafı ile masa başına oturmasını isteyen Judd, Çeçenlerin temsilcisi olarak da Mashadov yönetimini gösterdi. Judd, Mashadov'dan, "Çeçenistan'ın seçilmiş temsilcisi" olarak söz etti ve Kuzey Kafkasya Bölgesel Konferansı'nın toplanması fikrini desteklediklerini ifade etti.

'Bu kâbus bitmeli'

Rus birliklerinin keyfi şekilde adam öldürdükleri yolunda görgü tanıklarının ifadeleri bulunduğunu belirten Judd, Rusya Parlamentosu'nun, bu suçları araştırmak üzere bir komisyon kurmasını istedi. Rusya'nın, Nisan ayındaki AKPM toplantısına kadar, bölgede durumu düzeltme yönünde ciddi ve ikna edici adımlar atması gerektiğini vurgulayan Judd, toplantıya kadar geçecek üç haftalık süre içeriside Rusya'nın neler yapıp yapmadığını yakından izleyeceklerini, Rusya'nın ciddi adım atmaması halinde, Avrupa Konseyi'nden çıkarılmasının kaçınılmaz şekilde toplantı gündemine geleceğini belirtti. Bölgeden ayrılmadan önce, İnguşistan Devlet Başkanı Ruslan Auşev ile de görüşen Judd, "Avrupa topraklarında böyle bir kâbusun bir daha asla yenilenmemesi için çabalarımızı iki kat artırmalıyız. Bu kıtada insan haklarının güvenilir bir şekilde korunması gerekli" dedi. Judd, "Grozni'deki yıkımdan daha fazlasına uğramış çok az kent var" ifadesini kullandı.


24 yıl önce