|

Alman AWACS’lar geliyor

NATO misyonu kapsamında hava savunmasına destek vermek için Alman AWACS uçakları Türkiye’ye gönderilecek. Uçaklarla birlikte Alman askerleri de gelecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/12/2015 Pazartesi
Güncelleme: 02:29 - 28/12/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

NATO misyonu kapsamında Türkiye'nin hava savunmasına destek vermek için Alman AWACS uçakları Türkiye'ye gönderilecek. Alman Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı, meclise, NATO'nun bazı AWACS erken uyarı uçaklarını geçici olarak Konya'da konuşlandıracağı bilgisini verdi. Savunma Bakanlığı Sözcüsü, “Almanya tüm personelin yüzde 30'unu oluşturduğu için, silahlı kuvvetlerimiz de bu harekâttan doğal olarak etkilenecek” açıklamasını yaptı.



MECLİS ONAYI GEREKMİYOR

Alman meclisini bilgilendirme notunda bunun bir muharebe misyonu olmadığı için meclisin onayını gerektirmediği ifadeleri yer aldı. Meclise gönderilen bilgilendirme yazısında ayrıca, terör örgütü IŞİD'in bilinen bir hava savunması olmadığı ve Suriye ya da Rusya gibi hava kuvvetlerini NATO üyesi Türkiye'ye karşı kullanacak diğer tarafların dâhil olduğu konusunda bir emare de olmadığı belirtildi.



ASKER SAYISI BELLİ DEĞİL

NATO'nun AWACS uçaklarının konuşlandırmasıyla Türk hava sahasını stabilize etmek ve daha fazla uçağın düşürülmesini engellemek amaçlanıyor. Bir AWACS uçağında normalde farklı ülkelerden 16 askeri personel bulunuyor. Almanya, misyona dâhil üyelerin üçte birini oluşturduğu için gönderilecek asker sayısı da gönderilecek uçak sayısına bağlı olacak.


#AWACS
#NATO
#Alman
8 yıl önce