|

Alman devletinin sağ gözü kör

Almanya'daki Nazi vahşetini soruşturan Başsavcı Harald Range tarihi bir itirafta bulunarak Türklerin öldürülmesini ülkenin 11 Eylül'ü olarak tanımladı ve 'halkımız, devletin sağ gözü kör mü, diye soruyor' dedi.

Hannover
00:00 - 27/06/2012 Çarşamba
Güncelleme: 02:09 - 27/06/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Alman devletinin  sağ gözü kör
Alman devletinin sağ gözü kör

Almanya Federal Başsavcısı Harald Range, Almanya'da aşırı sağcı örgüt NSU tarafından işlenen cinayetlerin ortaya çıkmasını 'Almanya'nın 11 Eylül'ü' olarak tanımladı. Range, Alman devletinin cinayetlere başka bir açıdan bakarak uzun süre doğruyu göremediğini ifade etti. Almanya'da 2000-2008 arasında 8'i Türk, 1 Yunanlı ve 1 Alman kadın polisin öldürülmesi ile ilgili olarak 'Nasyonalsosyalist Yeraltı' (NSU) adlı aşırı sağcı örgütün eylemlerini soruşturan Başsavcı Range, 'aşırı sağcılık' konusunun çok dikkatli bir şekilde ele alınması gerektiğini belirtti. Range, NSU tehlikesinin geç fark edilmesi konusunda gösterilen tepkileri haklı bulduğunu ve 'Alman devletinin cinayetlere başka bir açıdan bakarak uzun süre doğruyu göremediğini' ifade etti.

FARKLI ÜLKELERDE ÖRGÜTLENİYORLAR

Range, 'Aşırı sağcıların terörü hepimiz için özellikle güvenlik ve yargı için büyük tehlike arz etmektedir. Toplumumuz Kasım 2011'den beri, aşırı sağcılar tarafından işlendiği ortaya çıkan cinayetlere odaklandı. Sadece cinayetler değil, Köln'de yaşanan bombalama olayları ve kundaklamalar da bu konuya dahildir. İnsanlar emniyet güçlerinin ve devletin sağ gözü kör mü sorusunu sormakta ve NSU'nun oluşturmuş olduğu ağın daha da derin olduğunu düşünmektedir' diye konuştu. Devletin söz konusu olayda parmağı olduğuna ilişkin ellerinde bir delil bulunmadığını belirten Başsavcı, 'Soruşturma süresince şeffaflık çok önemli olacaktır ve gereken hassasiyet gösterilecektir' dedi. Harald Range, son dönemlerde işlenen suçlarda internetin önemine dikkati çekerek, aşırı sağcıların internet üzerinden örgütlendiklerini ve farklı ülkelerden çalışmalarını sürdürebildiklerini dile getirdi.

FAİLİ MEÇHULLER AYDINLATILSIN

Türkiye'nin Hannover Başkonsolosu Tunca Özçuhadar da, aşırı sağcılığın Almanya'da endişe verici bir hal aldığına dikkat çekti. Özçuhadar, şunları kaydetti: 'İnsanların farklı din, dil ve ırklara sahip oldukları için öldürülmeleri kabul edilir gibi değildir. Belki bazı failler bulundu fakat cinayetler hakkında sorumlu olanların tamamen bulunduğu söylenemez. Beklentimiz, işlenen cinayetlerin şeffaf ve hızlı bir şekilde aydınlatılması, hatta geçmişte faili meçhul kalan olayların tekrar gündeme getirilmesidir' dedi.



12 yıl önce