|

Alo CIA, çekil hattan

Amerika artık tüm ülkede telefonları yasal izin olmadan dinleyebilecek. ABD Senatosu terörle mücadele bahanesiyle haberleşme araçlarının dinlenebilmesine onay veren bir yasayı kabul etti

Washington
00:00 - 5/08/2007 Pazar
Güncelleme: 00:35 - 5/08/2007 Pazar
Yeni Şafak
Alo CIA, çekil hattan
Alo CIA, çekil hattan

ABD'de artık herkesin telefonu sorgusuz sualsiz dinlenebilecek. ABD Kongresi'nin üst kanadı Senato, terörle mücadele amacıyla, telefon ve elektronik haberleşmelerin mahkeme kararı olmaksızın istihbarat kuruluşlarınca izlenmesine izin veren bir yasa tasarısını kabul etti. Tasarı, Senato Genel Kurulunda 28'e karşı 60 oyla kabul edildi.

BUSH'UN TELEKULAK ZAFERİ

Yasa tasarısının, Demokrat Parti'nin kontrolündeki Senato'dan geçmesi, bu yetkinin verilmesini savunan Cumhuriyetçi Başkan George Bush açısından büyük bir başarı olarak değerlendirildi. Beyaz Saray sözcüsü Tony Fratto, tasarının yasalaşması için Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde de hemen kabul edilmesi çağrısında bulundu. Ancak Kongre'nin hafta başında bir aylık tatile girmesinden önce Demokratların denetimindeki Temsilciler Meclisi'nin Senato'da kabul edilen tasarıyı oylayıp oylamayacağı kesinlik kazanmadı.

Tasarı, söz konusu geniş yetkiler için Bush yönetimine altı aylık süre veriyor. Bu süre içinde Kongre'nin başka ve kapsamlı bir yasa çıkarması öngörülüyor. Sol kanat Demokratlar ve sivil özgürlük kuruluşları, tasarının geçmesinde Bush yönetimiyle işbirliği yapan Demokrat senatörleri sert dille eleştirdi. Senato Genel Kurulu'ndaki oylamadan önce Ulusal İstihbarat Direktörü Mike McConnell, ABD'yi teröristlerin hazırlamakta olduğu saldırı planlarına karşı koruyabilmek için bu yasaya ihtiyaç olduğunu söylemişti.

BEYAZ SARAY MEMNUN

Beyaz Saray, Senato'nun kararı onaylamasını övgüyle karşıladı. Sözcü Tony Fratto, “Kanun bizim istihbarat uzmanlarına ulusumuzu korumak için gerekli yetkiyi verecektir” diye konuştu. Fratto, “Bu kanun tasarısının kısa zamanda yürürlüğe girmesi çok önemlidir” dedi. Görüşmeye katılan Senatör Joseph I. Lieberman, “Biz savaştayız. Yasaların mükemmelliği için çalışma zamanı değil” ifadesini kullandı.

17 yıl önce