|

Alpar'dan, Gronıngen'e ziyaret

Hollanda'da, Türkiye Büyükelçisi Alpar'dan, Gronıngen'e çalışma ziyareti. Alpar, vali ve belediye başkanıyla görüştü

Aa
00:00 - 30/05/2008 Cuma
Güncelleme: 21:27 - 30/05/2008 Cuma
Yeni Şafak
Alpar'dan, Gronıngen'e ziyaret
Alpar'dan, Gronıngen'e ziyaret

Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Selahattin Alpar, ülkenin kuzeyinde yer alan Groningen kenti ve çevresinde bugün bir dizi görüşmeyi içeren çalışma ziyaretinde bulundu.

Beraberinde Deventer Başkonsolosu Hidayet Eriş ve öteki konsolosluk yetkililerinin de yer aldığı ziyaret çerçevesinde Selahattin Alpar, önce Groningen Valisi Max van den Berg ve Groningen Belediye Başkanı Jacques Wallage ile ayrı ayrı biraraya geldi.

Ziyaret sırasında Türk toplumunun türlü sorunlarıyla Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecindeki gelişmeler ele alındı.

Alpar, daha sonra Groningen Üniversitesi'ni ziyaret etti ve burada üniversite yönetim kurulu üyelerinden Prof. Dr. Koos Duppen ile bir süre görüştü.

Üniversite bünyesinde çalışmalar yapan Avrupa Güvenlik Çalışmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Peter Volten ile de biraraya gelen Alpar, daha sonra Veendam kentine geçerek, burada, Veendam Belediye Başkanı Ab Meijerman ile görüştü. Alpar, bu görüşmenin ardından Veendam kentindeki Atatürk Kültür Merkezi'nde Türk vatandaşlarıyla biraraya gelerek temaslarına ilişkin bilgi verdi ve türlü konulardaki sorularını yanıtladı.

Alpar, Groningen Valisi ve Groningen Belediye Başkanı başta olmak üzere yaptığı temasların son derece yararlı geçtiğini belirtti ve özellikle belediye başkanını "bir Türk dostu" gibi algıladığını söyledi. Alpar, belediye başkanı ve valinin, Türkiye'nin AB üyeliğine tam destek verdiklerini vurguladı.

Görüşmelerde edindiği olumlu izlenimlerin ortaya çıkmasında, Türk vatandaşlarının bu ülkede yasalara saygılı ve bilinçli birer vatandaş olarak gösterdikleri davranışın önemli rol oynadığını anlatan Alpar, görüştüğü tüm Hollandalı yetkililerin de ülkedeki yabancılar içinde Türkler'i, sürekli ilk sırada gösterdiklerini anlattı. Bu tür görüşme ve toplantıların, ülkedeki Türk toplumunu sorunlarının çözümünde büyük yararlar sağladığını da ifade eden Alpar, Türk toplumunun daha etkin bir toplumsal katılımının sorunların çözümüne katkı sağlayacağını belirtirken, "Bugün Hollanda hükümetine Türk asıllı bir bakan gönderebilmiş olan Türk toplumu, belki 20 yıl sonra 5 bakan sağlayabilecek düzeye gelecektir" dedi.

Daha sonra dinleyicilerden gelen soruları yanıtlayan Alpar, Türkçe anadili derslerinin okul programları dışına çıkarılmasına karşı olduklarını vurguladı ve bunun yeniden uygulamaya konulabilmesi için resmi düzeyde girişimlerin sürdüğünü kaydetti.

16 yıl önce