|

Amerikalı komutan: Venezuela'yı tehdit olarak görmüyorum

ABD'nin Latin Amerika genelindeki askeri operasyonlarından sorumlu Hava Kuvvetleri Komutanı General Douglas Fraser, çok miktarda silah satın alan ve İran ile yakın ilişkiler kuran Venezuela'nın ABD'nin ulusal güvenliği için herhangi bir tehdit oluşturduğuna inanmadığını söyledi.

Aa
00:00 - 1/08/2012 Çarşamba
Güncelleme: 11:02 - 1/08/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Amerikalı komutan: Venezuela'yı tehdit olarak görm
Amerikalı komutan: Venezuela'yı tehdit olarak görm

General Fraser, insansız hava aracı geliştirmeye başladığını açıklayan ve Rusya ile diğer ülkelerden milyarlarca dolarlık silah satın alan Venezuela'nın ABD için olası bir tehdit oluşturup oluşturmadığı sorusuna, "Benim açımdan Venezuela, ulusal güvenliğimiz için herhangi bir tehdit oluşturmuyor" diyerek yanıt verdi.     

ABD'nin Güney Komutanlığı Başkanı General Fraser, Venezuela'nın satın aldığı uçaksavar füzelerin savunma amaçlı olduğuna işaret etti. 

General Fraser, Devlet Başkanı Hugo Chavez'in sosyalist hükümeti ile İran arasındaki ilişkileri askeri bir ittifak olarak görmediğini belirtti.  

İran ile Venezuela arasındaki bağları diplomatik ve ekonomik ilişkiler olarak niteleyen General Fraser, İran'ın bu ilişkileri uluslararası yaptırımlara karşı koymak için kullandığını ifade etti.  

Başkan Barack Obama da 11 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Venezuela'yı tehdit olarak algılamadığını belirtmiş, ancak sözleri Cumhuriyetçi Parti'nin başkanlık adayı Mitt Romney tarafından sert bir dille eleştirilmişti. 

Romney, Chavez'in ABD'ye karşı tehdit oluşturmadığını düşünmenin "çok safça" bir yaklaşım olduğunu belirtmişti.   

7 Ekim'de yapılacak seçimlerde devlet başkanlığı için tekrar adaylığını koyan Chavez de hükümetinin Venezuela petrollerinin en önemli alıcısı olan ABD'ye karşı tehdit oluşturduğu iddialarını yalanlamıştı.  

Venezuela, aynı zamanda ABD'ye gönderilen kokainin de merkezini oluşturuyor. 

General Fraser, Venezuela'ya uyuşturucu ticaretine karşı mücadelede daha fazla işbirliği yapma çağrısında bulundu. 

Sonbaharda emekli olması beklenen General Fraser'in yerine halihazırda Savunma Bakanı Leon Panetta'ya danışmanlık yapan Korgeneral John Kelly atanacak. 


12 yıl önce