|

Amerikan kabusu

Ölen Boston zanlısı Tamerlan'ın, ABD'de yaşadığı hayalkırıklığı nedeniyle eylem yaptığı öne sürülüyor. ABD vatandaşlığı alıp bir boks şampiyonu olmayı hedefleyen Tamerlan'ın ideali, 2010'da göçmen karşıtı yasalara takıldı. Spor kariyeri biten ve iş bulamayan Tamerlan için 'Amerikan rüyası' kabusa dönüştü.

Fatih Aça
00:00 - 29/04/2013 Pazartesi
Güncelleme: 22:34 - 28/04/2013 Pazar
Yeni Şafak
Amerikan kabusu
Amerikan kabusu

Boston saldırısıyla ilgili Amerikan medyası zanlıların Sarnaev kardeşler olduğu konusunda ve büyük kardeş Tamerlan Sarnaev'in 2012'de 6 ay kaldığı Dağıstan'dan ABD'ye 'radikal' düşüncelerden etkilenerek döndüğü konusunda hemfikir. Ancak ortaya çıkan yeni bilgiler Tamerlan Sarnaev'in hayatındaki değişimin Dağıstan'da değil gelecek hayalleri kurduğu ABD'de yaşandığını gösteriyor. Çeçen kökenli Tamerlan Sarnaev'in çocukluk yılları, ailesinin ekonomik sıkıntılarından dolayı yer değiştirmekle geçmiş. Önce Kırgızistan'a ardından da ata toprağı Çeçenistan'a göç eden Sarnaev ailesi 7 yıl önce ABD'ye yerleşti. Tamerlan Sarnaev ilk dönemde yeni ortamına adapte olmakta zorlanmadı.

OLİMPİYAT HAYALİ

Tamerlan, Rusya'daki çocukluk yıllarında eğitimini aldığı boks çalışmalarına yeni ülkesinde devam etti. Tamerlan, o yıllarda çevresindekilere en büyük hayalinin ABD'yi olimpiyatlarda temsil etmek olduğunu söylüyordu. 2009 yılında ulusal şampiyonada mücadele etme hakkı kazandı. Chicago'daki karşılaşmada hakem kararı ile yenik sayıldı. Bir sonraki sene ise şampiyonluğuna hakemler değil değişen kurallar engel oldu. Alınan yeni kararla daha önce vatandaşlığı olmayanların da katılabildiği yerel şampiyonalara, 2010'dan itibaren sadece ABD vatandaşlarının katılabilmesine izin verilmeye başlandı.

AİLESİ DE DAĞILDI

Boks kariyeri yarıda kalan Sarnaev'in özel hayatında da bu dönemde önemli değişiklikler meydana geldi. Anne babası boşanarak ülkelerine döndü. İki kız kardeşi evlenerek ayrıldı. Bu dönemde evlenen Sarnaev'in bir kızı oldu ancak vatandaşlığının olmaması iş bulmasına engel oluyordu. Bu nedenle boşandı. Sonuçta Sarnaev için 'Amerikan rüyası'nın 2010'dan itibaren bir kabusa dönmeye başladığı anlaşılıyor.

Gizemli isim Misha

Boston saldırısının ölen zanlısı Tamerlan Sarnaev'in amcası Ruslan Sarni, Misha adında bir kişinin yeğenini etkileyerek ona radikal düşünceler aşıladığını iddia etti. Amca Sarni, Misha'nın kimliği konusunda detay vermezken, Tamerlan'ın annesi bu iddiayı 'saçmalık' olarak nitelendirdi.

Yakın arkadaşları iddialara inanmıyor

Cohar Sarnaev'in ABD'deki yakın arkadaşı olan kazak Azamet Sazhayakov ve Dias Kadirbayev, Boston zanlısının suç işlemiş olabileceğine inanmadıklarını, Cohar'a yüklenen suçlamalar karşısında çok şaşırdıklarını söylediler. Öte yandan iki isim, öğrenci vizesini ihlal etmekle suçlanıyor.

Oğlunu Filistin'e mi gönderecekti?

AP'de yer alan bir habere göre, gizli dinleme yapan Rus yetkililer 2011 yılında Tamerlan Sarnaev ile annesi Zübeyde arasında Filistin'e gitme konusunda yaptığı bir konuşmayı kaydetti. Amerikalı yetkililerle paylaşılmayan ve Boston saldırıları sonrasında ortaya çıkan konuşmada, Tamerlan Arapça bilmediği için Filistin'e gitmeyeceğini söylüyor.

Baba ABD'ye gitmekten vazgeçti

Çeçen kardeşlerin babası Anzor Sarnaev, ABD'ye yapmayı planladığı ziyareti sağlığının kötüleşmesi gerekçesiyle iptal ettiğini söyledi. Sağlık durumu konusunda detay vermeyen Anzor Sarnaev, geçtiğimiz hafta ABD'ye giderek tutuklu olan oğlu Cohar'ı ziyaret etmek istediğini açıklamıştı.


11 yıl önce