|

Ana şüpheli mi?

Boston saldırısının zanlıları olan Cohar ve Tamerlan kardeşlerin anneleri Zübeyde'nin 18 aydır CIA'in 'terör' dosyasında olduğu iddia edildi. ABD'li yetkililere göre Rusya, 'Dini saldırılar düzenler' diye anneyi CIA'ye bildirdi.

Dış Haberler
00:00 - 28/04/2013 Pazar
Güncelleme: 21:18 - 27/04/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Ana şüpheli mi?
Ana şüpheli mi?

ABD'de Boston kentinde 14 Nisan'da meydana gelen bombalı saldırılarla bağlantısı olduğu iddia edilen Cohar ve Tamerlan Sarnayev kardeşlerin annelerinin isminin saldırıdan 18 ay önce 'terör' dosyasına eklediği öne sürülüyor. Amerikalı yetkililer, Rusya'nın 2011 sonlarında, Boston'daki saldırının ardından düzenlenen operasyonda öldürülen Tamerlan Sarnayev ve annesi Zübeyde Sarnayev'in 'dini saldırılar düzenleyen militanlar' olduğunu ileri sürdüğünü ve Rusya'ya gelecekleri kaygısıyla Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ile temasa geçtiğini belirtti.

'TERÖRİST KİMLİKLER VERİTABANI'

Yetkililer, bunun üzerine CIA'ın Sarnayev'in, 'Terrorist Identities Datamart Environment (TIDE)-Terörist kimlikler veritabanı' adı verilen ve terör dosyalarını içeren gizli istihbarat veritabanına eklenmesini talep ettiğini kaydetti. Saldırının ardından düzenlenen operasyonda Tamerlan Sarnayev (26) hayatını kaybetmiş, kardeşi Cohar Sarnayev (19) ise ağır yaralı ele geçirilmişti. Boston'da 14 Nisan'da 23 bin kişinin katılımıyla düzenlenen maratonun bitiş çizgisi yakınlarında 10 saniye arayla patlayan iki bomba, 3 kişinin ölümüne, 170'den fazla kişinin yaralanmasına neden olmuştu. Saldırının ardından, Amerikan istihbaratı ve medyası islamafobik yayın ve açıklamalar yapmaya başlarken kamuoyunda özellikle 19 yaşındaki Cohar Sarnayev'in masum olduğuna dair kanı giderek yaygınlaşıyor.

Saldırı sahteydi

Boston'da düzenlenen saldırının zanlıları Tamerlan ile Cohar Sarnaev'in Dağıstan'da yaşayan anne-babası, 3 gün önce bir ABD heyetince sorgulanmalarının ardından basın toplantısı düzenlemişti. Anne Zübeyde Sarnaeva, saldırıyı oğullarının düzenlediği fikrini asla kabul etmeyeceğini söylemişti. Anne, saldırının sahte olduğunu savunmuş 'Herkes bunun bir şov olduğunu söylüyor' demişti.


11 yıl önce