|

Anna babasının kızı

Casusluk skandalında yakalanan "kızıl ajan"ın eski eşi Alex Chapman, "Anna evlendikten sonra çok değişti. Eski KGB ajanı olan babası onu da ajan olmaya itiyordu" dedi ve genç kadının Rusya tarafından İngiltere'de de görevlendirildiğini öne sürdü

Dış Haberler
00:00 - 3/07/2010 Cumartesi
Güncelleme: 00:08 - 3/07/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Anna babasının kızı
Anna babasının kızı

ABD'de Rus ajanı oldukları gerekçesiyle tutuklananlar arasında bulunan Anna Chapman'ın eski eşi, iki ülkeyi yeni bir krizin içine sürükleyen skandalla ilgili ilk kez konuştu. İngiltere'de yaşayan 30 yaşındaki Alex Chapman, 4 yıl evli kaldığı ve 2006 yılında boşandığı Rus karısı Anna Chapman'la ilgili "Evlendikten sonra özellikle babasının ve çevresinin etkisiyle çok değişti" dedi. Anna ile 2001'de Londra'da bir partide tanışan ve kısa bir süre sonra evlenen Chapman, Anna'nın zaman içinde kibirli ve ketum bir hale büründüğünü belirtti.

ARKADAŞLARIYLA TOPLANIYORDU

Chapman, "Eski KGB ajanı olan babası onu da ajan olmaya itiyordu. Giderek Rus arkadaşlarıyla sık toplantılar yapmaya başladı. En son bir ay önce konuştuk, çok mesafeliydi" diye konuştu. Casusluk olayının ortaya çıkmasının ardınan İngiliz istihbaratı MI5 tarafından sorgulanan Chapman, "kızıl ajan"ın Rusya tarafından İngiltere'de görevlendirildiğini de öne sürdü. Öte yandan İngiliz basını, 2003-2007 yılları arasında Londra'da yaşadığı, asıl adı Anna Kushchenko olan kadının, boşanmasına karşın eski eşinin soyadı olan Chapman'ı kullanmaya devam ettiği ve babasının eski bir Rus diplomatı olduğu bilgilerine yer verdi.

250 BİN DOLAR'LIK KEFALET

İngiltere ayrıca, tutuklananlar arasında bulunan Tracey Lee Ann Foley adlı kişinin sahte İngiliz pasaportu kullanmış olabileceğine ilişkin iddiayı araştırıyor. Öte yandan Soğuk Savaş döneminden kalma hikayeleri hatırlatan ve Amerika'da yakalanan 10 Rus casustan, 3'ü yargıç önüne çıktı. Heyet, El Diario adlı gazeteye muhabirlik yapan Vicky Pelaez'i 250 bin dolar kefaletle serbest bıraktı. Bu arada ABD'nin Rusya adına ajanlık yapmakla suçladığı 11 kişi arasında yer alan Juan Lazora, çıktığı mahkemede itiraflarda bulundu.


14 yıl önce