|

Annan giderayak ABD'yi topa tuttu

10 yıllık görev süresi dolan BM Genel Sekreteri Kofi Annan, veda konuşmasında ABD'ye sert eleştiriler yöneltti. “Büyük devletler dünya uluslarına hükmetmek yerine hizmet etmeli" diyen Annan, “BM ulusal çıkarların oyun alanı değil” dedi

New York
00:00 - 13/12/2006 Çarşamba
Güncelleme: 01:09 - 13/12/2006 Çarşamba
Yeni Şafak
Annan giderayak  ABD'yi topa tuttu
Annan giderayak ABD'yi topa tuttu

Koltuğunu Güney Kore eski Dışişleri Bakanı Ban Ki Moon'a devretmeye hazırlanan BM Genel Sekreteri Kofi Annan, veda konuşmasında ABD'ye sert eleştirilerde bulundu. ABD'nin dünyanın en güçlü ülkesi olarak dünya uluslarına karşı özel bir sorumluluk taşıdığını hatırlatan Ganalı Annan, “Güvenlik Konseyi, ulusal çıkarlarımızı güdeceğimiz bir sahne değil” dedi.Yeni küresel tehditlerle karşı karşıya bulunulduğunu söyleyen Annan, “Hiç bir ülke, başkalarına üstünlük taslamaya çalışarak kendisini güvenceye alamaz” dedi.


BM OYUN ALANI DEĞİL

Kofi Annan, ABD eski Başkanı Harry S. Truman'ın bir sözüne atıfta bulunarak “Büyük devletlerin sorumluluğu dünya uluslarına hükmetmek değil, hizmet etmektir” dedi. 1997'den bu yana BM Genel Sekreterliği yapan Annan, 1 Ocak 2007'den itibaren görevini Güney Koreli Ban Ki-moon'a devredecek. Bu arada, ABD dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ABD'yi eleşetiren Annan'ın konuşmasında önemli bir fırsatı teptiğini söyledi. Rice, “Annan'ın birlikte yaptıklarımızdan bahsedeceğini umuyordum” dedi ve Sudan ile Lübnan'daki ateşkesi örnek gösterdi.

17 yıl önce