|

Annan Planı sonsuza kadar sürecek değil

Suriye muhalefeti Annan Planı'nı geçersiz saydığını İtalya'da dolaylı yoldan açıkladı. Muhalif Suriye Ulusal Konseyi Başkanı, Roma'da Dışişleri Bakanı Giulio Terzi ile görüşürken, 'Annan Planı krizde' dedi. Bakan Terzi ise, 'Plan sonsuza kadar sürecek değil' dedi

Roma
00:00 - 14/05/2012 Pazartesi
Güncelleme: 01:36 - 14/05/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Annan Planı sonsuza kadar sürecek değil
Annan Planı sonsuza kadar sürecek değil

Muhalif Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı Burhan Galyun, İtalya'ya Annan Planı ve ateşkesle ilgili önemli mesajları içeren kritik bir ziyaret gerçekleştirdi. Roma'ya giden Burhan Galyun, İtalya Dışişleri Bakanı Giulio Terzi ile görüştü. 'Muhalefetin demokratik geçiş sürecini destekliyoruz' diyen Terzi, '(Annan Planı) Sonsuza kadar sürecek değil. Amaç şiddeti durdurmak, huzurlu bir yönetim biçimine geçiş koşullarını yaratmaktır' diye konuştu.

BM gözlemci misyonu için hava ulaşımını sağlamaya hazır olduklarını açıkladıklarını anımsatan İtalyan bakan, 'Şiddet halen azalmadı. Bugünlerde saldırılar devam etmekte. Suriye'deki BM gözlemci misyonu güçlendirilmeli. Suriye'de sivil halka yönelik kabul edilemez şiddet, rejimin sorumluluğunda' ifadesini kullandı.

ÇATIŞMALAR YENİDEN BAŞLADI

SUK Başkanı Burhan Galyun da 'SUK tüm gücüyle Suriye halkının bağımsızlığı için çalışıyor. Demokratik devrim, halkın her kesimini bir araya getirmek istiyor. Biz, içinden geçtiğimiz bu zor zamanda azınlıklara da ayrı bir önem veriyor, onları da bu sürecin bir parçası olarak görüyoruz. Suriye ordusu da dahil olmak üzere tüm güçlerimizi birleştirme bağlılığımızı teyit etmek istiyorum' diye konuştu.

Burhan Galyun, geçen ay imzalanan 'Yeni Suriye için ulusal anlaşma'yı dönüm noktası olarak niteledi. Galyun, muhalefet güçlerini kapsayacak şekilde, 'diktatörlüğü' ortadan kaldırmak için SUK'nin hazırlık komitesinin çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, 'Esed'e karşı uluslararası toplumun desteğini kazanmak için birlik olmamız gerektiğinin farkındayız' dedi. Galyun sözlerini şöyle sürdürdü: 'Annan Planı krizde. Rejimin şiddetine karşı, uluslararası toplumun bu duruma karşı güçlü bir irade ortaya koymaması durumunda, bu plan riske girecektir. Uluslararası yardımlar halkın taleplerini karşılayacak boyutta değil. İtalya'dan acil olarak yardım fonlarının yeniden gözden geçirilmesini talep ettim.' Öte yandan dün Esed ordusu ile muhalifler arasında yeniden çatışmaların yaşandığı, en az altı kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.



12 yıl önce