|

APEC zirvesinde soğuk savaş

Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği’ne (APEC), ABD-Çin gerilimi damga vurdu. ABD’nin Başkan Yardımcısı Mike Pence, Çin’in ise Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından temsil edildiği zirvede 29 yıl sonra ilk kez ortak sonuç bildirisi açıklanamadı.

Yeni Şafak
04:00 - 20/11/2018 Salı
Güncelleme: 00:42 - 20/11/2018 Salı
Yeni Şafak
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in APEC zirvesi süresince Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ile birlikte görüntülenmesi Washington’a mesaj olarak değerlendirildi.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in APEC zirvesi süresince Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ile birlikte görüntülenmesi Washington’a mesaj olarak değerlendirildi.

Bu yıl Okyanusya ülkesi Papua Yeni Güne’nin evsahipliği yaptığı Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi’ne ABD-Çin gerilimi damga vurdu. ABD’nin Başkan Yardımcısı Mike Pence, Çin’in ise Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından temsil edildiği 21 ülkenin katıldığı zirve, Washington ve Pekin’in karşılıklı atışmasına sahne oldu.

Taraflar arasındaki gerginlik, zirve deklarasyonuna da yansıdı ve 29 yıllık zirve tarihinde ilk kez ortak sonuç bildirisi açıklanamadı. Associated Press tarafından incelenen bildiri taslağına göre, ABD, Çin’e karşı güçlü bir dille haksız ticaret yaptığının vurgulanmasını isterken, Çin de ABD’nin tek yanlılık yaptığının bildirgede yer almasını istedi. Papua Yeni Gine’nin Başbakanı Peter O’Neill, bazı anlaşmazlıklar nedeniyle sonuç bildirisinin yayımlanamadığını duyurdu.

SOĞUK SAVAŞ UYARISI

21 ülkenin katıldığı zirveye ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları damga vurdu. “Odada iki muazzam dev vardı” betimlemesini yapan O’Neill, bütün dünyanın küresel güçler ABD ile Çin arasındaki gerilim nedeniyle endişeli olduğunu belirtti.

Papua Yeni Gine lideri, zirvenin konusu olmamasına karşın iki ülke arasındaki Dünya Ticaret Örgütü anlaşmazlıklarının da suyüzüne çıktığını kaydetti. Çin Devlet Başkanı Cinping’in ABD’yi miyop politikalar uygulamakla suçlayıp, “Soğuk Savaş’ta kimse kazanamaz” uyarısı yapması dikkat çekti. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Çin’in mevcut siyasetinden “taviz vermemesi” durumunda soğuk savaş şartlarıyla karşı karşıya kalacağı tehdidinde bulunmuştu.

#ABD
#Mike Pence
#Çin
#Şi Cinping
5 yıl önce