|

AP'nin yeni Başkanı Pöttering alttan aldı

Türkiye karşıtlığı ile bilinen Avrupa Parlamentosu'nun yeni başkanı Alman Hristiyan Demokrat Hans Gert Pöttering, "Türkiye ile ayrıcalıklı ortaklıktan yanayım. Ancak çoğunluğun görüşü neyse onu destekleyeceğim" dedi

Berivan Oruçoğlu
00:00 - 17/01/2007 Çarşamba
Güncelleme: 00:55 - 17/01/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
AP'nin yeni Başkanı Pöttering alttan aldı
AP'nin yeni Başkanı Pöttering alttan aldı

Avrupa Parlementosu'nda (AP) 2009 yılına kadar başkanlık görevini üstlenecek isim belli oldu. Hristiyan Demokrat parlamenter Hans Gert Pöttering, dün yapılan seçimde büyük bir farkla AP başkanlığına seçilirken, Alman parlementerin ilk mesajı da 'Türkiye'ye tam üyelik terine imtiyazlı ortaklık' oldu. Pöttering, seçimden sonra yaptığı ilk açıklamasında, Türkiye ile ayrıcalıklı ortaklıktan yana olduğunu anımsatırken, AP Başkanı olarak çoğunluğun görüşünü destekleyeceğini açıkladı. 1979'dan bu yana AP'de milletvekilliği yapan Pöttering, son olarak parlamentodaki en büyük siyasi grup olan Hıristiyan Demokratlar'ın lideriydi.


TÜRKİYE İÇİN ENDİŞE YOK

Hristiyan Demokratlar ile Sosyalist grup arasında daha önce varılan anlaşma çerçevesinde parlamento başkanlığına getirilen Pöttering'in kişisel görüşlerinin ise Türkiye konusunda AP'yi çok etkilemeyeceği görüşü hakim. Karma Parlemento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk, AP Başkanı'nın, Parlamento'nun siyasi grup başkanlarına oranla daha az siyasi olduğuna dikkat çekerek, “Poettering'in Türkiye konusundaki fikirlerini herkes biliyor ama Poettering artık AP'yi temsil ediyor. Bilmeyen yok. Ama eski görevine oranla bu görevinde Türkiye konusunda daha az etkin olacağını düşünüyorum” diye konuştu.


AP Başkanı Borell veda etti

Avrupa Birliği'nin yeni üyeleri Bulgaristan ve Romanya'nın parlamenterleri için önceki akşam düzenlenen törende konuşan AP Başkanı Josep Borell, yeni üyeler için önce 'hoşgeldin' konuşması yaptı, ardından da 2.5 yıllık görev süresini tamamlaması dolayısıyla veda etti.


17 yıl önce