|

AP'ye Türk dostu başkan

Avrupa Parlamentosu Başkanlığı'na Türkiye'yi destekleyen Polonya eski Başbakanı Jerry Buzek seçildi.

İha
00:00 - 14/07/2009 Salı
Güncelleme: 12:56 - 14/07/2009 Salı
Yeni Şafak
AP'ye Türk dostu başkan
AP'ye Türk dostu başkan

Avrupa Parlamentosu Başkanlığı'na Türkiye'yi destekleyen Polonya eski Başbakanı Jerry Buzek seçildi.


Avrupa Parlamentosu'nun (AP) en büyük 3 grubu olan 265 üyeli Hristiyan Demokratlar, 184 Üyeli Sosyalistler ve 84 üyeli Liberaller tarafından desteklenen Polonyalı Jerzy Buzek, gizli oylama sonrasında Avrupa Parlamentosu başkanlığını kazandı.


Büyük bir oy farkıyla başkanlığa getirilen Buzek, AB organlarına başkanlık eden ilk doğu Avrupalı olarak tarihe geçti. Eski Liberal grup başkanı İngiliz Graham Watson daha önce adaylıktan çekilmişti.


AP başkanları bugüne dek hep büyük grupların, gayriresmi anlaşmalarıyla belirlendi. Genelde Hristiyan Demokratlarla Sosyalistlerin uzlaşmasıyla seçilen başkanlar, 5 yıllık AP döneminde 2,5 yıl görev yapıyor.


YENİ BAŞKAN BUZEK, TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNİ DESTEKLEYEN BİR POLİTİKACI

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) yeni başkanı seçilen Polonya'nın eski başbakanlarından Jerzy Buzek, Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen bir politikacı olarak biliniyor.

Buzek, başkanlık görevine adaylığını açıklamasının ardından düzenlediği bir basın toplantısında, Türkiye'nin AB üyelik sürecine destek verdiğini açık şekilde dile getirmişti.

AB'nin genişleme sürecine destek veren Polonyalı Hristiyan Demokrat siyasetçi, 'AB'nin yeni ülkelere kapılarını kapatmaması gerektiğini' savunmuştu.

Avrupa Parlamentosu'nu eski başkanı Alman Hristiyan Demokrat Hans Gert Pöttering ise Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan tavırlarıyla tanınıyordu. 

Pöttering, başkanlık döneminde, Türkiye'ye tam üyelik yerine 'imtiyazlı'ortaklık' verilmesini istiyordu.

AP'de bugün yapılan seçimde 555 oy alan Buzek, 2.5 yıl başkanlık görevini sürdürecek. Genel kuruldaki seçimde, radikal sol partilerin adayı İsveçli Komünist parlamenter Eva Britt-Svensson ise 89 oy aldı.

AP içindeki büyük grupların yaptığı 'centilmenlik anlaşması' gereği, 2.5 yıl sona başkanlık görevi, Sosyalist Grup adayına devredilecek.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından başkanlık kürsüsüne gelen Buzek, kendisinin bu göreve seçilmesinin 2004 yılında AB'ye giren doğu Avrupa ülkeleri için önemli bir mesaj olduğunu belirtti ve bu vesileyle demir perdenin yıkılmasını sağlayan doğu Avrupa ülkesi vatandaşlarını saygıyla andığını söyledi. 

Buzek, 'Artık doğu, batı değil tek Avrupa var, hepimiz Avrupa'nın inşası için çalışıyoruz' diye konuştu.

15 yıl önce