|

Araçta boynunu kırmışlar

ABD’nin Baltimore kentinde gözaltındayken hayatını kaybeden siyahi genç Freddie Gray’in ölümü üzerine başlatılan soruşturmada, Gray’in tutuklama sırasında değil, nakil sırasında yaralandığı tespitine yer verildi.

Yeni Şafak
04:00 - 2/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 21:43 - 1/05/2015 Cuma
Yeni Şafak

ABD'yi karıştıran siyahi genç Freddie Gray'in otopsi raporuyla ilgili bilgileri sızdıran medya organları, başlatılan soruşturmada, Gray'in tutuklama sırasında değil, nakil sırasında yaralandığı tespitine yer verdi. Gray'in ölümüne ilişkin soruşturma dosyasının savcıya gönderilmesinin ardından basına sızan haberlere göre, siyahi gencin tutuklama sırasında yaralandığına dair hiçbir kanıt bulunamadı.




Reuters, Gray'i muayene eden adli doktorun raporuna dayanarak, 25 yaşındaki siyahi gencin ölümüne polis nakil aracında boynunu kırmasına neden olan darbenin yol açtığını yazdı.



KAFADA 'CİVATALI YARA'


Baltimore polisi de Gray'in kafasındaki yaranın polis aracının arkasındaki cıvatayla örtüştüğünü ileri sürmüştü. Benzer şekilde, ABC News, Gray'in kafasını polis aracının arkasındaki civatalara vurduğunu, ancak buna neyin neden olduğunun belirsizliğini koruduğuna işaret etti. Söz konusu darbenin gencin boynunun kırılmasına neden olduğu belirtilen haberde, aracın sürücüsünün ifadesine henüz başvurulmadığı kaydedildi.





OLAĞANÜSTÜ HAL SÜRÜYOR


Freddie Gray, 12 Nisan'da gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılmış ve omuriliğindeki ciddi yaralanma sonucunda 19 Nisan'da hayatını kaybetmişti. Siyahi gencin ölümü şiddet olaylarının fitilini ateşlerken, göstericiler Baltimore kentindeki araçları ateşe vermiş, dükkanları ve mağazaları yağmalamıştı. Baltimore Belediye Başkanı Stephanie Rawlings-Blake, olayların kontrolden çıkması üzerine 28 Nisan'da kentte olağanüstü hal ilan etmişti. Rawlings-Blake, ayrıca ABD ordusunun bir kolu olan Ulusal Muhafızları da düzeni sağlamak için kente çağırmıştı.


Araç 3 değil 4 kez durdu


Baltimore Emniyet Müdür Yardımcısı Kevin Davis de düzenlediği basın açıklamasında, Freddie Gray'i taşıyan polis nakil aracının daha önce açıklandığı gibi 3 değil, 4 kez durduğunu bildirdi. Aracın daha önce bilinmeyen durağını, “özel bir işletmenin” güvenlik kamerasındaki kayıtlar ortaya çıkardı. AP'ye konuşan Koreli market sahibi Jung Hwang, kayıtların kendi işletmesine ait olduğunu ve bunların orjinalini polise geçen hafta içinde teslim ettiğini elindeki tek kopyanın ise protestocularca yağmalandığını belirtti.



Solunum cihazı talep etti


Polis raporunda dikkati çeken bir başka nokta ise yerel saatle 08.40'ta tutuklanan Gray'in polis nakil aracına bindirilirken, astım hastalarının kullandığı solunum cihazı talebinde bulunmasıydı. Raporda, ayrıca araç sürücüsünün, Gray'in öfkeli davranışlar sergilediğini rapor ettiği belirtildi. Araç, son olarak Gray'in araçtan çıkarılarak prangalanması sırasında durduğu kaydedildi.




Polislere cinayetten dava açılacak


ABD'nin Baltimore kentinde gözaltına alındıktan sonra aldığı darbeler sonucu hayatını kaybeden Freddie Gray için açılan soruşturmadan polislerin cinayet suçuyla yargılanması kararı çıktı. Maryland Eyaleti savcısı düzenlediği basın toplantısında ilgili polislerin ikinci dereceden cinayetle yargılanacağını açıkladı. Savcı Marilyn Mosby,Freddie Gray'in 12 Nisan'da gözaltına alındıktan sonrakarakola götürülürken iki kez tıbbi yardım istediğini, ancak polislerin bu isteği duymazdan geldiğini söyledi.






#Freddie Gray
#amerika
#Baltimore
9 yıl önce