|

Arap Ortak Pazarı

.
00:00 - 10/05/2001 Perşembe
Güncelleme: 11:57 - 21/01/2014 Salı
Yeni Şafak
Arap Ortak Pazarı
Arap Ortak Pazarı

Mısır, Ürdün, Fas ve Tunus, Avrupa-Akdeniz bölgesinde serbest ticaret bölgesi kurma konusunda anlaştı. Fas Dışişleri Bakanı Muhammed Benaissa, "Fas, Ürdün, Tunus ve Mısır; Arap Akdeniz ülkelerini içine alan bir serbest ticaret bölgesi kurmak için çalışmalara başlamak üzere anlaştı. Bu serbest ticaret bölgesi diğer Arap ülkeleri için de açıktır" dedi. Fas yönetimi, "Büyük Arap serbest bölgesi kurmak için bugünkü olay bir ilk adımdır. Yeni bir dönem başladı" şeklinde açıklama yaptı. Anlaşmaya Cezayir, Libya, Moritanya, Suriye, Lübnan ve Filistin Yönetimi'nin de katılacağı bildirildi.

ABD'ye BM 'tokadı'
ABD, elli yıl önce kurulmasına öncülük ettiği BM İnsan Hakları Komisyonu'ndan gizli oylamayla dışarı atılmasının şokunu yaşarken, dışlanmadan ders çıkarmaya çalışıyor. Yapılan gizli oylamada, ABD'nin insan hakları ihlalleriyle suçladığı Sudan, Çin ve Libya'nın yanı sıra Fransa 52, Avusturya 41 ve İsveç 32 oyla komisyonda yer alırken, 29 oy alan ABD, komisyona seçilememişti. ABD'nin 14 müttefiki de, bu ülkenin komisyondan dışlanması yönünde oy kullandı. "ABD'ye tokat" olarak nitelendirilen karar,
Kongre'de de kızgınlıkla karşılandı.

Rusya'da zafer günü Sovyetler Birliği'nin Nazizme karşı zaferinin 56. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde dün Rusya'nın başkenti Moskova'daki Kızıl Meydan'da askeri geçit töreni düzenlendi. 600 kişilik dev bir askeri orkestranın da yer aldığı tören, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in konuşmasıyla başladı. Törene ülkenin ilk sivil savunma bakanı olan Sergey İvanov da katıldı.

Putin'in konuşmasının ardından yapılan top atışlarından sonra, çeşitli birliklere mensup toplam 5 bin askerlerin geçit töreni başladı.


23 yıl önce