|

Artık gizli gelmiyorlar

Ben Gurion'un gizli Türkiye ziyaretinden sonra ilk kez bir İsrail Başbakanı 'resmen' Türkiye'ye geldi. 1950'lerde başlayan ve bugün bölgesel bir 'eksen'e dönüşen Türk-İsrail ilişkileri tam anlamıyla bir gizli ilişkiler yumağı.JİNSA, Çevik Bir'e ödül veriyor. İsrail istihbaratı Türkiye'de cirit atıyor. GAP'ta yatırım adı altında en büyük İsrail firmaları devletin tepesi eliyle gezdiriliyor. Sonra da cenazelerde "Bağımsız Türkiye" sloganları atılıyor.

Nasuhi Güngör
00:00 - 26/10/1999 Salı
Güncelleme: 13:18 - 19/12/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Artık gizli gelmiyorlar
Artık gizli gelmiyorlar

Türkiye'yi, "deprem" vesilesiyle bir İsrail Başbakanı ziyaret ediyor. Aceleden olsa gerek, bazı haber kanalları "İsrail'in Başbakan düzeyinde ilk ziyareti" olarak veriyorlar. Bir anlamda doğru, zira bu İsrail'in Başbakan düzeyinde ilk "açık ziyareti". 1950'li yılların sonları. Nasır'ın yükselişi sürüyor. Bu arada Irak'ta 14 Temmuz 1958'de Kral II. Faysal'ın devrilmesi Menderes hükümetini ciddi olarak endişelendiriyor. Abdülkerim Kasım'ın darbesi Ortadoğu'daki dengeleri değiştirdiği gibi, bir başka gelişmeyi de ortaya çıkarıyor. Irak'taki gelişmeden rahatsız olan Türkiye, İsrail'le yakınlaşmaya hız veriyor. O dönem Türkiye'nin İsrail'le yakınlaşmasını isteyen bir diğer güç, İran Şahı. Gelişmeler meyvesini vermeye başlıyor. Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, İsrail'in Ankara Büyükelçisi olan Eliha Sasun'u "acilen" toplantıya çağırıyor. Bu görüşmenin ardından İsrail'e giden mesajı özeti," Türkiye başbakanlar düzeyinde bir zirveye hazır" Ankara'da Büyükelçi olan Sasun Pek sıradan bir isim değil. MOSSAD'ın Ortadoğu Bölüm Başkanlığı'nı yapan, son derece tecrübeli bir istihbaratçı. Sasun, Bakan Zorlu ile sık sık görüşerek, adeta İsrail'le yakınlaşmanın mimarı görevini üstleniyor. O döneme ilişkin bir başka ilginç noktaya dikkat çekilir. Adnan Menderes'in, "İsrail'le ilişkiler noktasında çekingen davrandığı", ancak dönemin bir diğer "güç merkezi" Celal Bayar'ın ısrarıyla bu yakınlaşmanın gerçekleştiği. Ne de olsa Bayar, merkezi Avrupa'da bulunan Evrensel İsrail Birliği'nin dil öğretmek amacıyla kurduğu Alliance Israilete Okulu'nun Bursa şubesinden mezun olmuştu.

Gizli ziyaret

Kimin organize ettiği bir yana, o dönemde iki ülke arasında "istihbarat alanı"nda da ciddi bir işbirliği başladı. MAH Reisi Hüseyin Avni Göktürk ile MOSSAD Şefi Reuven Shiolah'ın başkanlık ettiği toplantılarla bu işbirliği pekiştirildi. Daha sonra ise işin içine İran istihbarat örgütü SAVAK da alınarak "trident" oluşturuldu. Beklenen ziyaret, 1958'de gerçekleşti. 28 Ağustos'ta David Ben Gurion, gizlice Ankara'ya geldi. Yanında Dışişleri Bakanı Golda Meir, Genelkurmay Başkanı Laskov var. Ev sahipleri Menderes ve Zorlu ile uzun görüşmelerde bulundu. O günlerde atılan temeller çok güçlü olmalı ki, artık İsrail Başbakanları Türkiye'ye "gizlice" değil, "göstere göstere" geliyorlar. Üstelik, birilerinin zaafı üzerine bina edilen bir "kahramanlık"la. Bu arada dünyanın en önemli İsrail destekçisi kuruluşlarından JİNSA, Çevik Bir'e ödül veriyor. İsrail heyetleri Türkiye'de cirit atıyor. GAP bölgesine yatırım adı altında en büyük İsrail ve Yahudi firmaları, devletin tepesi eliyle gezdiriliyor. Sonra da cenazelerde "Bağımsız Türkiye" sloganları atılıyor.


25 yıl önce