|

Atina'ya yüz verilmeyecek

ABD'nin Kıbrıs Temsilcisi Miller'ın tansiyonu düşürme çabası sonuç vermedi. ABD'nin Atina'ya baskıyı yapmadığını düşünnen Ankara, Atina'ya yüz vermeyecek.

.
00:00 - 10/03/1999 Wednesday
Güncelleme: 15:11 - 11/11/2013 Monday
Yeni Şafak
Atina'ya yüz verilmeyecek
Atina'ya yüz verilmeyecek

Ankara- Türkiye ABD'ye, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin PKK terörüne verdiği desteği çekmediği takdirde Kıbrıs sorununda hiçbir ilerleme sağlanamayacağını bildirdi. Ankara'da bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Özel Koordinatörü Thomas Miller, Yunanistan-PKK ilişkilerinin Kıbrıs sorunun çözümünde önemli bir sorun teşkil ettiğini ifade ederek, "PKK'yı açıkça terörist bir örgüt olarak nitelendiriyoruz" dedi. Miller, Türkiye ile Yunanistan arasında tırmanan krizin Kıbrıs konusunda bir geriye gidişe sebep olmaması için temaslarda bulundu. Miller'ın Ankara-Atina ve Kıbrıs üçgeninde sürdürdüğü temaslarda Kıbrıs sorunu için yeni bir gelişme beklenmiyor, ancak Kıbrıs sorununun daha bir karmaşık hale gelmesine engel olunmaıya çalışılıyor.

Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Türkiye'nin, ABD'nin Yunanistan'a PKK terörüne verilen destekle ilgili baskılarını yeterli bulmadığını vurguladı.

ABD Atina'ya baskı yapmadı

Miller, dün Dışişleri Bakanlığı'nda sabah saatlerinde Müsteşar Yardımcısı Faruk Loğoğlu ile görüştü. Ardından Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile görüşen Miller, çıkışta bazı açıklamalarda bulundu. Kıbrıs'tan Sorumlu Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, ABD Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Özel Koordinatörü Thomas Miller'a, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin PKK'ya destek vermeleri nedeniyle derileşen güvensizliğin ortadan kalkmadıkça bir ilerleme sağlanmasının güç olduğunu anlattığını bildirdi. Dün öğleden sonra, Devlet Bakanı Gürel tarafından kabul edilen Miller, ABD'nin, Türkiye ve Yunanistan arasındaki tansiyonun düşürürek Kıbrıs sorununun çözüme kavuşturulması arzusunda olduğunu anlattı. Miller, "Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin iyi olması hem bizim hem de kendilerinin çıkarınadır" dedi.

Bakan Gürel de, Miller ile görüşmesinde başta Kıbrıs olmak üzere bununla bağlantılı olan Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin ele alındığını ifade etti. Miller'a, Türkiye'nin Yunanistan'ın ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin PKK terörüne verdiği destek konusundaki endişelerini ilettiğini dile getiren Gürel, Miller'a aynı zamanda derinleşen güven bunalımından ötürü Kıbrıs sorununda bir ilerleme sağlanması konusunda Türkiye'nin umutlu olmadığını bildirdiğini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Türkiye Yunanistan gerginliğinin bu aşamada azalmasının mümkün olmadığını belirterek, "Yunanistan ağzını henüz temizlemedi" dedi. Aynı yetkili Türkiye'nin, Yunanistan'ın PKK terörüne verdiği destek konusunda ABD'ye pek çok belge sunduğunu hatırlatarak, ABD'nin Yunanistan'a gerekli baskıyı yapmadığını söyledi. Aynı yetkili, gerginliğin ortadan kalkması için Atina'nın teröre verdiği desteğin kalkması gerektiğini söyledi. Bu arada Yunanistan, Ankara Maslahatgüzarı Mihael Hristidis'in gözaltına alınması olayı nedeniyle, Türkiye'ye nota verildiğini açıkladı.


25 years ago