|

Atlantik çatlağı büyüyor

Atlantik ötesi ittifakın iki yakası, ABD ile Avrupa arasındaki mesafe her geçen gün açılıyor. Son olarak Paris’te I. Dünya Savaşı’nı sona erdiren ateşkes anlaşmasının 100. yıl dönümü sırasında Fransa ve Almanya liderlerinin ABD karşıtı mesajlar vermesi ve Donald Trump’ın Avrupalı müttefiklerine mesafe koyması aradaki gerilimi net olarak gösterdi.

Haber Merkezi
04:00 - 13/11/2018 Salı
Güncelleme: 02:19 - 13/11/2018 Salı
Yeni Şafak
AB ile ABD arasında gerilim sürüyor.
AB ile ABD arasında gerilim sürüyor.

Tören günü ve akşamı Macron ve Merkel’in yaptığı konuşmalarda okların hedefi Trump yönetiminin izolasyonist ve milliyetçi politikaları oldu. Milliyetçiliği “vatanseverliğe ihanet” diye tanımlayan Macron, “’Bizim çıkarlarımız önce gelir ve diğerlerine aldırmayız’ diyerek, bir ulusun en değerli şeyini söküp atıyorsunuz, ahlaki değerlerini” dedi. Almanya Başbakanı Merkel de tören akşamı düzenlenen barış konferansında yaptığı konuşmada, Macron’a destek vererek, “Barışı çok cepte görüyoruz. At gözlüğü takan milliyetçiliğin tekrar hortlamasından korkuyorum. İzolasyon 100 yıl önce de bir yanıt değildi. Bu kadar birbirine geçmiş bir dünyada yaşarken izolasyon bugün nasıl bir yanıt olabilir?” dedi.

MEDYA: YALNIZ AMERİKA

İngiliz, Amerikan ve fransız medyası da yaptıkları yayınlarla taraflar arasındaki gerilime dikkat çekti. Amerikan medya kuruluşu Politico “Trump bu hafta sonu Paris’te çok yalnızdı, ‘Önce Amerika’ şiarı benimsediği için Avrupalı liderler ve uzun süreli müttefikleri tarafından dışlandı” yorumunda bulundu. Bloomberg, ise bu tepkilerin Trump’ın ABD’deki siyasi imajına bir etki yapmayacağını, ancak müttefikleriyle olan ilişkisinin her zamankinden daha ‘kırılgan’ olduğunu aktardı. Fransız gazetesi Le Monde ise hafta sonu, “Avrupa ve ABD’nin boşanması: Batı ailesinde gerilim” başlığını kullandı. İngiliz financial Times gazetesi de “Trump Birinci Dünya Savaşı törenlerinde izole edildi” yorumunda bulundu.

  • Trump’tan tehdit
  • ABD Başkanı Donald Trump, Paris dönüşü Twitter hesabından yaptığı sert açıklamalarda taraflar arasında yaşanan gerilimi ortaya koydu. Trump, “Dünya liderleriyle olan toplantılarımda birçok başarı elde ettiğim Fransa’dan yeni döndüm. ABD’ye, hem askeri hem de ticaret konusunda adil davranılmadığı gerçeğini ortaya çıkarmak kolay olmadı. Diğer ülkelere askeri koruma için çok büyük ödemeler, yüz milyarlarca dolar para ödemesi yapıyoruz. Bu durumun devam edemeyeceğini söyledim. Bu çok zengin ülkelerin ABD’ye askeri koruma için para ödemesi ya da kendilerini koruması zamanı geldi. Ticaret serbest ve adilce gerçekleştirilmeli” sözleriyle adeta Avrupa ülkelerini tehdit etti.
#ABD
#AB
#Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı
5 yıl önce