|

Avrupa Birliği zirvesi başladı

Aa
00:00 - 14/12/2007 Cuma
Güncelleme: 11:33 - 14/12/2007 Cuma
Yeni Şafak
Avrupa Birliği zirvesi başladı
Avrupa Birliği zirvesi başladı

Fikir Grubu adıyla AB'nin 2020-2030 dönemine ilişkin öneriler sunmak üzere akil adamlar komitesi kurulması kararının alınması beklenen AB zirvesi başladı.



AB'nin yeni anayasası Lizbon Anlaşmasını dün Portekiz'de imzalayarak zirve için Brüksel'e hareket eden AB liderlerinin toplantısında, AB dışişleri bakanlarının hafta başındaki Genel İşler Konseyi toplantısında genişlemeye ilişkin aldıkları kararlar tekrar tartışmaya açılmayacak.




Zirve kararları taslağında, AB'nin 2020-2030 döneminde karşılaşacağı tehditleri öngörerek bunların nasıl karşılanması gerektiğine ilişkin öneriler sunması istenen, bağımsız çalışacak Fikir Grubu'nun"diğerlerine ilave olarak, Avrupa'nın sosyal sorumluluk ve ekonomik başarı modelinin modernleştirilmesini ve güçlendirilmesini, hukukun üstünlüğünü, AB'nin temel hedefi olan sürdürülebilir kalkınmayı, küresel güvenliği, enerji ve iklimin korunmasını, uluslararası suçlarla ve terörizmle mücadeleyi" ele alacakları belirtiliyor.




"Vatandaşlarımıza daha iyi ulaşma yollarına ve onların beklentileriyle ihtiyaçlarını karşılamaya özel önem verilmelidir" denilen taslakta, Fikir Grubu'nun AB'nin kurumsal meselelerini, politikalarını ve bütçesini tartışmayacağı ifade ediliyor.



Taslak kararlarda, "Fikir Grubu'nun çalışmasında, Avrupa içinde ve dışındaki olası gelişmeler dikkate alınarak AB'de ve daha geniş bölgesinde özellikle istikrar ve refahın uzun vadede en iyi nasıl korunması gerektiği incelenmelidir" deniliyor.




Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin akil adamlar komitesi önerisiyle hayata geçirilecek olan Fikir Grubu'nun eski politikacı,şirket yöneticileri ve akademisyen kökenli 10-12 üyeden oluşması ve nihai raporunu Haziran 2010'daki AB zirvesine sunması bekleniyor.



Diplomatik kaynaklar, Fransa'nın dolaylı da olsa Fikir Grubu'nun yetkisine Türkiye'yi dahil etmek için çaba gösterdiğini ifade ediyor.



Fikir Grubu başkanlığına atanması muhtemel isimler arasında, birçok ülkenin desteklediği eski Letonya Cumhurbaşkanı Vaira Vike Freiberga öne çıkarken, Nokia'nın eski Üst Yöneticisi (CEO) ve Shell Yönetim Kurulu Başkanı Finlandiyalı Jorma Ollila, İspanya'nın eski Başbakanı Felipe Gonzalez, Unicredit bankacılık grubu Başkanı İtalyan Aessandro Profumo, Avrupa Parlamentosu'nun eski Başkanı Pat Cox ve GlaxoSmithKline ÜstYöneticisi Fransız Jean-Pierre Garnier'e şans tanınıyor.

AB zirvesi taslağında ayrıca, ortak göçmen politikası için irade beyanı yapılmasıyla Schengen serbest dolaşım alanına 9 yeni üyenin katılımının ve AB'nin uydu üzerinden konum belirleme projesi Galileo'nun finansman planının onaylanmaları yer alıyor.

Taslakta yer verilen diğer konular arasında, Kosova, terörizmle mücadele, polis ve yargı işbirliği, dış ilişkiler ve küreselleşme üzerine AB deklarasyonu yayımlanması bulunuyor.


16 yıl önce