|

Avrupa Konseyi uyardı

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Temsilcisi Nils Muiznieks, Ukrayna'nın doğusundaki silahlı çatışmaların, insan hakları üzerinde tahrip edici etkisi olduğunu' bildirdi.

Yeni Şafak
13:53 - 8/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 11:57 - 8/12/2014 Pazartesi
AA

Muiznieks, Ukrayna'ya 30 Kasım-5 Aralık tarihlerinde yaptığı ziyaretin ardından hazırladığı raporda, ''ülkenin özellikle doğusunda insani durumun giderek kötüleştiğini ve bölge halkının büyük acı çektiğini'' kaydetti.


Gerek ayrılıkçıların, gerekse hükümet güçlerinin çatışmalar sırasında yargısız infaz yaptığı vurgulanan raporda, işkence, kötü muamele ve adam kaçırma gibi yasa dışı eylemlerin arttığı belirtildi.


Raporda, "Ukrayna'nın doğusundaki silahlı çatışmaların insan hakları üzerinde tahrip edici etkisi var" denildi.


İnsan hakları ihlallerinde bulunanlara gerekli cezaların verilmesinin en önemli caydırıcı güç olacağı vurgulanan raporda, bu kişilerin yargı önüne çıkartılmasının önemine değinildi.


Ukrayna'daki çatışmalar nedeniyle yaşadıkları yerleri terk edenlerin durumuna da yer verilen raporda, bu kişilerin sayısının 500 bine ulaştığı vurgulandı.


Yerel yönetimlerin ve halkın, yaşadıkları yerleri terk edenlerin konaklaması ve diğer ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda ellerinden gelen çabayı gösterdiği ifade edilen raporda, merkezi yönetimin yardımların koordinasyonu konusunda daha etkili olması gerektiği bildirildi.


Ukrayna'da hükümet kontrolü dışındaki bölgelerde emekli maaşlarının ödenmesinin askıya alınması eleştirilen raporda, bu uygulamanın söz konusu bölgenin ''tecridini körükleyeceği'' uyarısında bulunuldu.

#ukrayna
#avrupa konseyi
#ukrayna krizi
9 yıl önce