|

Avrupa'da füze krizi büyüyor

ABD ve Rusya, Suriye’de ortak işgal girişimini sürdürürken, Avrupa’da orta menzilli füzeler ve savunma sistemleri konusunda gerilim yaşanıyor. Kremlin, Romanya, Polonya ve Norveç’e yerleştirilmesi planlanan sistemleri ulusal güvenliğine tehdit olarak görüyor. Rusya, son olarak hem ABD hem de NATO’ya söz konusu sistemlere ilişkin sert uyarılarda bulundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/05/2017 Pazartesi
Güncelleme: 23:17 - 30/04/2017 Pazar
Yeni Şafak
Rusya’dan hem ABD hem de NATO’ya sert uyarı: Yanıt veririz
Rusya’dan hem ABD hem de NATO’ya sert uyarı: Yanıt veririz

Moskova’dan, ABD ve NATO’nun Avrupa’nın kuzey ve doğusunda kurmak istediği füze savunma sistemlerine sert tepki geldi. Rus Dışişleri Bakanlığı, Romanya’ya yerleştirilen füze savunma sistemleri ile Polonya’ya yerleştirilmesi planlanan savunma sistemlerini, ABD ile Rusya arasındaki anlaşmaların ihlali olarak yorumladı. Öte yandan Rusya’nın Norveç Büyükelçisi Teymuraz Ramişvili de NATO füze savunma sistemlerinin, ülkeye konuşlandırılmasının karşılıksız kalmayacağını açıkladı. İki taraf arasında son dönemde orta menzilli ve nükleer başlık takılabilen balistik füzeler nedeniyle Avrupa’da gerilim yaşıyor.

RUSYA: NATO İÇİN SONUÇLARI OLUR

Moskova’dan, ABD’nin Romanya ve Polonya’daki savunma sistemlerini güçlendirme çabalarına tepki geldi. Rus Dışişleri’nden Cumartesi günü yapılan açıklamada, “Romanya’daki balistik füze sistemleri ve Polonya’ya daha fazla savunma sistemi yerleştirilmesi, mevcut silahlanma anlaşmalarının ihmali anlamına gelir” değerlendirmesi yapıldı. Bakanlık, 1980’li yıllarda ABD-Sovyetler Birliği arasında imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşmasına atıfta bulunarak, ABD’nin anlaşmayı ciddi anlamda ihlal ettiğini savundu. Rusya’nın Norveç Büyükelçisi Teymuraz Ramişvili de, NATO füze savunma sistemlerinin Norveç topraklarına konuşlandırılması halinde, bunun sadece Norveç için değil, tüm ittifak için sonuçları olacağını ifade etti. Norveç’te yayınlanan Dagbladet gazetesine demeç veren Ramişvili, ‘Norveç topraklarına NATO füze savunma sistemlerinin konuşlandırılması durumunda Moskova’nın tepkisi ne olacak?’ sorusunu “Rusya buna mutlaka yanıt verecek. Üstelik sadece Norveç’e de değil, NATO’ya da yanıt verilecek” diye cevapladı.

  • ABD'li generaller: Rusya tehdit
  • Şubat ayında bazı Amerikalı yetkililer Amerikan medyasına Rusya’nın son birkaç yıldır geliştirip test ettiği SSC-8 nükleer başlıklı karadan fırlatılan güdümlü füze bataryasını Volgograd yakınındaki füze test üssü olan Kapusting Yar’dan alıp operasyonel bir üsse konuşlandırdığını açıklamıştı. ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı Paul Selva ise bu iddiayı resmi olarak mart ayında teyit etti. ABD Başkanı Donald Trump’ın Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na aday gösterdiği Stratejik Kuvvetler Komutanı Orgeneral John Hyten, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nde, Rusya’nın, “Orta Ölçekli Nükleer Kuvvetler Anlaşmasının ihlaline yol açan karadan fırlatılan kruz füzelerinin konuşlandırması”nın Avrupa’nın tümü için tehdit oluşturduğunu belirtmişti.
#Avrupa
#Füze
#Rusya
#Suriye
#ABD
7 yıl önce