|

Avrupa''da Silvio korkusu

Avrupa'nın üçüncü ekonomisi İtalya'daki iki günlük seçim maratonu bugün bitiyor. AB reçetelerine karşı çıkan Silvio Belusconi'nin tekrar kazanma ihtimali Roma kadar Brüksel'de de alarm zillerinin çalmasına yol açtı.

Dış Haberler
00:00 - 25/02/2013 Pazartesi
Güncelleme: 23:58 - 24/02/2013 Pazar
Yeni Şafak
Avrupa''da Silvio korkusu
Avrupa''da Silvio korkusu

Sandık başına giden Çizme'de en çok merak edilen soru beşinci kez başbakan olmak isteyen Silvio Berlusconi'nin ipi gögüslemeyi başarıp başaramayacağı. Brüksel, Berlusconi'nin kazanması halinde AB'nin mali politikasının belkemiğini oluşturan euro bölgesinin çökeceğine inanıyor. Çünkü kemer sıkmaya karşı çıkan Berlusconi, AB ile hareket etmektense daha bağımsız bir politikayı savunuyor. Bu nedenle, ekonomik sorunlarla mücadele amacıyla teknokrat hükümetin iş başına getirildiği 2011 yılından bu yana ilk kez oy kullanmak üzere dün sandık başına giden 50.5 milyon seçmen, krizle mücadelede ülkenin yönetimine kimin geçeceğini belirleyecek.

KOALİSYON GÖRÜNÜYOR

Dün başlayan seçim maratonu bugün yerel saatle 15:00'da sona erecek. Son anketlerde merkez sol Demokratik Parti lideri Pier Luigi Bersani'nin ipi göğüsleyeceğini gösteriyor. Ancak adaylar arasından tek başına, güçlü bir iktidar çıkma ihtimali çok zayıf. Mali krizden dolayı koltuğunu Mario Monti'nin teknokrat hükümetine bırakmak zorunda kalan Berlusconi ani bir kararla yeniden siyasete dönmüştü. AB'nin krizle ilgili İtalya'ya reçete dayattığını iddia eden Berlusconi oyunu Milano'da kullandı.

'TSUNAMİ TURU'

İstifa ederek erken seçimlerin önünü açan Monti'nin seçimlere katılma kararı AB'de memnuniyetle karşılanırken tasarruf tedbirlerinden canı yanan halkın tepkisini çekmişti. Monti'nin krizle mücadelede attığı adımların sandığa nasıl yansıyacağı da ortaya çıkacak. 'Tsunami turu' adı verdiği hareketli ve coşkulu seçim kampanyası ile dikkatleri üzerine çekmeyi başaran komedyen Beppe Grillo'nun Beş Yıldız Hareketi ise, işsizliğin rekor düzeye çıktığı İtalya'da dengeleri değiştirebilir.

Avrupa'nın üçüncü büyük ekonomisi İtalya'da, iki gün sürecek seçimlerin ilk gününde oy kullanma işlemi dün yerel saatle 08.00'de başladı. 50 milyon kişinin oy vereceği seçimde sandıklar bugün saat 15.00'te kapanacak.

Roma'da oyunu kullanan ve ipi gögüslemesi beklenen merkez solun lideri Pier Luigi Bersani, 'Berlusconi kazanırsa Yunanistan gibi oluruz!' uyarısında bulundu.

Seçim yasağı tartışması

İtalya'da beşinci kez başbakanlık için yarışan ve seçimlerin 'joker'i olarak nitelenen 74 yaşındaki merkez sağın lideri Silvio Berlusconi, sert AB karşıtı çıkışları yanında seçim yasaklarını umarsamamasıyla da gündeme geldi. Rakibi merkez solun lideri Pier Luigi Bersani, Berlusconi'nin önceki gün bir televizyon kanalına röportaj vererek seçim kampanyası yasağını deldiğini söyledi. Bersluconi ise, mülakatı seçimden sonra Pazartesi günü yayınlanacağı taahhüdü üzerine verdiğini belirtti. Berlusconi, kazanması halinde halkta tepkiyle karşılanan ekonomik kesintilere son vereceğini vaadediyor.

Siyasetten bıkanların siyasetçisi

İtalya'da yapılan şu anki seçimler öncekilerden oldukça farklı. Bunun nedeni ise ülkenin en güçlü partilerinden birini siyasetten umudu kalmamış kişilerin oluşturması. Eski komedyen ve Beş Yıldız Hareketi'nin lideri Beppe Grillo seçimlerin sol ve sağ ittifakının dışındaki üçüncü güç konumunda. Bölgesel seçimlerde Grillo, Berlusconi'nin seçim kalelerinden Sicilya'da 15 milletvekili çıkardı. Ama Grillo vekil adayı değil.

Roma'yı bekleyen muamma

İki hafta öncesine kadar yapılan kamuoyu yoklamaları, seçimi Merkez sol koalisyonun lideri Pier Luigi Bersani Luigi Bersani'nin merkez sol ittifakının önde bitireceğine işaret ediyordu. Bersani'nin hareketi, Silvio Berlusco'ninin merkez sağ ittifakının birkaç puan ilerisinde yer alıyor. Bersani, iktidara gelmesi halinde teknokrat hükümetin yürürlüğe koyduğu reformları devam ettireceğini ancak Avrupa Birliği'nin (AB) büyüme ve istihdam yaratmak için daha çok çaba harcaması gerektiğini söylüyor. Kritik seçimlerin, AB'nin üçüncü ekonomisi İtalya'nın borç problemiyle baş edebilecek denli güçlü bir hükümet oluşturmasını sağlayamayacağı yolunda kaygılar bulunuyor.


11 yıl önce