|

Avrupa'ya Gazze notası

Gazze'yi ablukaya alarak dünyaya meydan okumayı sürdüren İsrail, bu kez de yardım konvoyuna geçit vermeyeceği tehdidinde bulundu. İsrailli yetkililer, Türkiye, Yunanistan, İrlanda ve İsveç'in temsilcileriyle görüşerek gemiyle bölgeye gitmeyi planlayan vatandaşlarının önleneceğini söyledi. İsrail'in küstah tutumuna karşı yardım konvoyu ise yol almaya devam ediyor

Dış Haberler
00:00 - 19/05/2010 Çarşamba
Güncelleme: 01:40 - 19/05/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Avrupa'ya Gazze notası
Avrupa'ya Gazze notası

İsrail aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bir grup Avrupalı devleti Gazze'ye gönderilen yardım konvoylarının girişine izin verilmeyeceği konusunda uyardı. Haaretz gazetesinin haberine göre, Türkiye başta olmak üzere Gazze konvoyuna katılacak grupların ait oldukları Türkiye, Yunanistan, İrlanda ve İsveç'in temsilcileri önceki gün ayrı ayrı İsrail Dışişleri'ne çağrıldı.

Dışişleri Bakanlığı Avrupa İlişkilerinden Sorumlu Direktörü Naor Gilon'un, söz konusu ülkelerin yetkilileriyle teker teker görüşerek gemiyle Gazze'ye gelmeyi planlayan vatandaşların daha kıyıya yanaşmadan önleneceklerini söylediği belirtildi. Böyle bir misyonun "provokatif" bir hareket olduğunu ve İsrail yasalarını ihlal ettiğini söyleyen Gilon diplomatlara, “İsrail bu teknelerin Gazze'ye gitmesine izin vermeyi düşünmüyor” dedi.

KIBRIS'TA BULUŞACAKLAR

Kıbrıs'ta buluşarak Gazze'ye ulaşması öngörülen 15 gemilik konvoyun ilk gemisi 14 Mayıs'ta İrlanda'dan yola çıkmıştı. 2003 yılında Gazze'deki bir gösteri sırasında İsrail buldozerlerinin altında kalarak hayatını yitiren Amerikalı eylemci Rachel Corrie'nin adını taşıyan gemi, Türkiye, Yunanistan ve Avrupa'nın çeşitli kentlerinden hareket edecek diğer gemilerle Akdeniz'de buluşarak Gazze'ye doğru yola çıkacak.

Gazze'ye yardım konvoyunda İnsani Yardım Vaktı İHH'nın 3 gemisi bulunuyor. Bu gemilerden 2'si yola çıktı. Mavi Marmara adlı geminin ise 22 Mayıs'ta demir alması, Kıbrıs açıklarında yardım konvoyundaki diğer gemilerle buluşması bekleniyor.


14 yıl önce