|

Avustralya, Müslüman liderleri alkışlıyor

Avustralya'nın Melbourne şehrindeki çeşitli inançlara mensup din adamları, Hz. Muhammed'e hakaret içeren filme tepki gösterdi ve yapılacak gösterileri iptal ederek, meydana gelebilecek muhtemel şiddet olaylarını önledikleri için Müslüman liderlere teşekkür etti.

Aa
00:00 - 6/10/2012 Cumartesi
Güncelleme: 08:41 - 6/10/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Melbourne'un Sunshine semtinde Budistlere ait Chua Quang Minh tapınağının önünde bir araya gelen Hristiyan, Budist, Hindu ve Müslüman din adamları, bir dakikalık saygı duruşunda bulundu, dua etti. 

Melbourne şehir merkezinde yapılacak gösterilerin muhtemel provokasyonlarla şiddet olaylarına dönüşebileceği endişesiyle Müslüman liderler tarafından iptal edilmesinin Avustralya'daki huzur ortamına önemli katkı sağladığını belirten din adamları, bu davranışın takdire şayan olduğunu ifade etti. 

Hz. Muhammed'e hakaret içeren filmi kınayan Vietnam asıllı Budist din adamı Thich Phuoc Tan, AA muhabirine, ''Birbirimize saygı duymamız gerekiyor. Sadece saygıyla insanlık bağını ve değerlerimizi topluma hissettirebiliriz'' dedi. 

Herhangi bir peygamber hakkında saygısızca konuşulmasını üzücü bulduğunu belirten Sih din adamlarından Hindistan asıllı Michael Shirgill de ''Bugün birisi hakkında konuşurlarsa yarın diğerleri hakkında da konuşurlar, bu yüzden hiçbir peygamber hakkında konuşulmaması gerekir. Bu konuda birlik olmamız lazım. Vereceğimiz mesajları da şiddetle değil başka yollarla verebiliriz. Örneğin medya aracılığıyla bunu yapabiliriz'' ifadesini kullandı.

''Burada olup bir şeyler yapmaktan çok mutluyum'' diyen Anglikan Kilisesi temsilcisi Faith Johnson ise ortak noktalarda bir araya gelerek huzurlu bir ortam oluşturmanın toplum için faydalı olduğunu kaydetti. 

İnançlı insanlar olduklarını, birbirlerinden öğrenecekleri çok şey olduğunu ve tek ses olarak konuşulabileceğini anlatan  Johnson, ''Hz. Muhammed'e hakaret içeren filmi duydum, çok fazla bilgim yok. Üzücü bir şey. Eğer Facebook olmasaydı hiç kimse bilmeyecekti. Bütün dinlerde radikal fundamentalistler var. Bizleri üzen bu insanlar, geneli temsil etmiyorlar. Melbourne'daki imamlar sayesinde barış içinde toplanabilmemiz çok güzel bir olay'' diye konuştu.

Birleşik Kilise temsilcisi Garnet Jhonson da değişik inançlardan insanlarla tek amaç için bir araya gelmenin önemine vurgu yaparak, ''Biz barış insanlarıyız. Barış ve huzur içinde olduğumuzu kendi toplumlarımıza duyurmak istiyoruz'' dedi. 

Negatif yayınlardan dolayı Avustralya'nın Sidney kentinde gösteriler ve şiddet olaylarının yaşandığını hatırlatan Jhonson, ''Müslüman liderlerin çabalarıyla Victoria'da istenmeyen olaylar olmadı. Müslüman liderlere teşekkür ediyorum. Şiddet olmadığı için de ayrıca kutluyorum. Farklı inançlara sahip olmamıza rağmen barış içinde yaşayabiliriz'' ifadesini kullandı. 

Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Melbourne Sunshine Camisi din görevlisi Esat Yapıcı da ''Tepkimizi de göstereceğiz kınamamızı da protestomuzu da yapacağız ama bunun hepsi barış içinde bir başkasına zarar vermeden, öldürmeden, kırmadan, dökmeden olmalı. Karşı taraftaki insanın yaptığı yanlışı biz de yaparsak ondan bir farkımız kalmaz. Aklı başında, düşünerek, duyarlı, bilinçli bir şekilde protestomuzu yaptığımız zaman amacına ulaşır, yoksa amacından sapar ve aleyhimize döner'' dedi. 

Etkinliğin sonunda kol kola girerek daire oluşturan çeşitli inançların temsilcileri, birlik ve beraberlik içinde oldukları mesajını verdiler.

12 yıl önce