|

Dünya ayakta!

Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesi yaptığını açıklamasıyla ülkeler alarma geçti. Punggye-ri Nükleer Merkezi ve çevresinde 5.1 şiddetinde deprem hissedilince Güney Kore, "Provokasyona kararlılıkla karşılık verilir" derken Japonya bu denemenin ulusal güvenlik tehdidi olduğunu savundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 03:12 - 7/01/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Kuzey Kore'nin hırslı lideri Kim Jong-un hidrojen bombası test etmesi dünyayı ayağa kaldırdı. “Başarılı bir hidrojen bombası denemesi yaptıklarını” duyurarak dünyayı alarma geçiren Kuzey Kore'ye başta Güney Kore, Japonya, Çin, NATO ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) olmak üzere birçok ülke ve uluslararası kurumdan sert tepki geldi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ABD ve Japonya'nın talebiyle acil toplantı yaparak Kuzey Kore yönetimini kınadığı duyuruldu. Kuzey Kore'den ise “ABD'nin düşmanca politikalarına karşı kendisini korumak için nükleer programını güçlendirmeye devam edeceği” açıklaması geldi.



MİNYATÜR BOMBA




Dün sabah saat 10.00'da atılan Hidrojen bombası, Punggye-ri nükleer merkezi ve çevresinde 5.1 şiddetinde depreme neden oldu. Sarsıntı sonrası açıklama yapan Kuzey Kore resmi televizyon kanalı hidrojen bombası testini doğrularken, Pyongyang yönetimi “ABD'nin saldırgan tutumunu koruduğu sürece nükleer programından vazgeçmeyeceğini” ilan etti. Minyatürize edilmiş hidrojen bombasının kullanıldığı deneme sayesinde ileri nükleer güç sınıfındaki devletler arasına girdiklerini belirten Kuzey Kore yönetimi, uluslararası toplumun egemenliğine saygı göstermesi şartıyla nükleer silah kullanmaktan vazgeçebileceğini vurguladı.



JAPONYA TİTREDİ




Güney Kore Başkanı Park Geun-hye, her türlü provokasyona karşı kararlılıkla karşılık vereceklerini belirtirken hidrojen bombası denemesini kınayan ve BM kararlarının ihlal edildiğini belirten Japonya Başbakanı Şinzo Abe ise ülkesi için ulusal güvenlik tehdidinin söz konusu olduğunu söyledi. Çin, hidrojen bombası denemesinin uluslararası topluma meydan okuma olduğunu ve Pyongyang yönetiminin Kore Yarımadası'nda tansiyonu yükseltici eylemlerde bulunmaktan kaçınması gerektiğini ifade etti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg “Kuzey Kore'nin devam eden nükleer silah ve balistik füze geliştirme programlarıyla kışkırtıcı ve tehditkar söylemini kınıyorum” ifadesini kullandı.


bakan panikledi





Japonya Savunma Bakanı Gen Nakatani, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası testini gerçekleştirdiğine dair istihbaratı almasının ardından Başbakan Şinzo Abe'nin çalışma ofisine koştu. O tarihi anlar Japon gazetesi Kyodo News tarafından dünyaya servis edildi.



*

ABD

: ABD ilk ilk incelemelerin Kuzey Kore'nin başarılı bir hidrojen bombası denemesi yaptığı iddialarıyla örtüşmediğini söylesede Kuzey Kore'den gelecek her türlü provokasyona karşı aynı şekilde yanıt verileceğini vurguladı.



*

İngiltere

: Dışişleri Bakanı Philip Hammond, “Eğer Kuzey Kore tarafından nükleer bir cihaz patlatıldıysa, bu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının ciddi şekilde çiğnendiğini gösterir ve bir provokasyondur” açıklamasında bulundu.



*

Fransa

: Uluslararası toplumun Kuzey Kore'ye karşı kararlı ve güçlü bir adım atması mesajı veren Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, hidrojen bombası testi 'BM kararlarının kabul edilemez biçimde ihlali' ifadesini kullandı.



*

Almanya

: Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, “Kuzey Kore, BMGK kararını ihlal etmesiyle uluslararası toplumun temel ilkelerine karşı çıkıyor. Uluslararası güvenliği de tehdit ediyor” dedi.



*

AB

: Bu eylem, Kuzey Kore'nin nükleer silah üretmeyeceği ve test etmeyeceği yönündeki uluslararası yükümlülüklerinin ciddi bir şekilde ihlal edildiğini gösterir diyen AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, testin “Uzakdoğu'da barış ve güvenliğe bir tehdit” olduğunu kaydetti.




#Kuzey Kore
#Punggye-ri Nükleer Merkezi
#Güney Kore
#Japonya
#Pyongyang
8 yıl önce