|

Ayetullah cenazesinde kahrolsun diktatör!

İran''da 14 Haziran''da yapılacak kritik cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi yer yer tansiyonu yükselten olaylar yaşanıyor. Ülkenin ''reformist'' cuma vaizi Ayetullah Celaluddin Tahiri''nin cenazesinde yönetim karşıtı ''Kahrolsun diktatör!'' sloganları atıldı

.
00:00 - 6/06/2013 Perşembe
Güncelleme: 19:17 - 5/06/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Ayetullah cenazesinde kahrolsun diktatör!
Ayetullah cenazesinde kahrolsun diktatör!

İran''ın ikinci büyük şehri olan İsfahan, ünlü cuma vaizi Ayetullah Celaluddin Tahiri''nin cenazesindeki iktidar karşıtı sloganlara sahne oldu. Ayetullah Celaluddin Tahiri geniş bir destekçi kitlesi olan ''muhalif'' din adamlarından biriydi. 2002 yılında yönetim karşıtı sert eleştirilerde bulununca yönetim mekanizmasındaki konumunu terketti. Tahiri o dönem yazdığı istifa mektubunda ''Ülkeyi, dini kullanarak güçlenen statükocu güçlerin ve mafya çetelerinin yönettiğinden, ülke ekonomisinin iyi idare edilmediğinden, özgürlüklerin faşist bir yönetim altında kısıtlandığından'' söz ediyordu.

MUSAVİ''Yİ DESTEKLEMİŞTİ

Tahiri''nin cenaze töreninde ''Diktatöre ölüm'', ''Kahrolsun diktatör'' şeklinde sloganlar atılarak, önceki seçimlerden beridir ev hapsinde olan reformist siyasetçiler Mehdi Kerrubi ve Mir Hüseyin Musavi''ye özgürlük talep edildi. Tahiri son seçimlerde Musavi''yi desteklemişti. İran seçimleri, yasa gereği yeniden aday olamayan Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile dini lider Ayetullah Hamaney arasındaki rekabete sahne oluyor. Mahkeme Ahmedinejad''ın aday gösterdiği ismi listeye almamıştı.


11 yıl önce