|

Aytmatov'un eserleri yaşayacak

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, "Ne yazık ki dünya Cengiz Aytmatov'a yaşarken Nobel ödülünü vermeyi başaramadı. Fakat o bizim gönlümüzde her zaman en büyük ödülleri aldı" dedi.

Aa
00:00 - 25/10/2008 Cumartesi
Güncelleme: 19:57 - 25/10/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Aytmatov'un eserleri yaşayacak
Aytmatov'un eserleri yaşayacak

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Ne yazık ki dünya, ünlü yazar Cengiz Aytmatov;a yaşarken Nobel ödülünü vermeyi başaramadı. Fakat o bizim gönlümüzde her zaman en büyük ödülleri aldı. Cemile yaşayacak, Beyaz gemi yaşayacak. Gün olur asra bedel yaşayacak, Aytmatov;un yazdığı tüm eserler yaşayacaktır" dedi. Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev tarafından, dünyaca ünlü Kırgız yazarı ve devlet adamı Cengiz Aytmatov;un 80. inci doğum yılı dolayısıyla 2008 yılının, Cengiz Aytmatov yılı olarak ilan edilmesi çerçevesinde, Kültür Bakanlığı ile Uluslararası Diyalog Avrasya Platformu, başkent Bişkek;te "Aytmatov ve Günümüz" konulu Uluslararası Forum düzenledi. Forum katılımcıları, bugün, ünlü yazarı Cengiz Atmatov;un kabrinin bulunduğu Ata-Beyt Anıtına giderek, kabrine çelenk koydu, dua etti. Kırgızistan Kültür ve Enformasyon Bakanı Sultan Rayev, Bişkek;teki Milli Konser Salonu;nda düzenlenen "Aytmatov ve Günümüz" konulu Uluslararası Forumun açılış töreninde yaptığı konuşmada, yazar, filozof, düşünür ve çağdaş kişiliğiyle bilinen Cengiz Aytmatov;un yaklaşık 6 ay önce aramızdan ayrıldığını belirterek, yazarın anısına bir dakikalık saygı duruşuna çağırdı. Rayev, foruma dünyadan entelektüel, yazar, sanat, sinema, yayın, kültür, siyaset ve iş dünyasının önde gelen isimlerin katıldığını ve forumun, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) tarafından naklen yayınlandığını hatırlattı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, konuşmasına, Kazakistan;ın yetiştirdiği büyük yazar ve şair Muhtar Şahanov;un Aytmatov;un vefatının ardından yazdığı şiirinden “Bu dünyadan iki Cengiz geçti. Birisinin elinde kılıç, birisinin elinde kalem. Birisi dünyayı kana boğdu, birisi bütün insanlığa, barışa, birliğe, kardeşliğe, sevgiye çağırdı. Onun adı Cengiz Aytmatov" mısralarını okuyarak başladı.

Aytmatov;un bu dünyadan madden ayrılmasının tüm dünya için bir kayıp olduğunu belirten Günay, "O yaptıklarıyla, yazdıklarıyla, eserleriyle ve bize öğrettikleriyle yaşıyor ve yaşamaya devam edecek. Cemile yaşayacak, Beyaz gemi yaşayacak. Gün olur asra bedel yaşayacak, Aytmatov;un yazdığı tüm eserler yaşayacak" dedi.

Aytmatov;un Rus yazarı Tolstoy;dan sonra dünyada en fazla tanınmış yazar olmayı başardığını söyleyen Günay, bunun Kırgızistan ve bütün Türk dünyasına büyük bir onur verdiğini, Türk dünyası kültüründe Cengiz Aytmatov;un en büyük bayraklardan biri olduğunu vurguladı.

Günay, Kültür ve Turizm Bakanı olarak, bundan sonra yeni yetişen gençlerimize Aytmatov;u ve onun fikirlerini yakından bilmesi için bugün olduğundan daha fazla gayret göstereceğini ifade etti. TÜRKSOY;un Dönem Koordinatörü olarak bu konuda TÜRKSOY ile büyük çalışmalar yapmayı amaçladıklarını kaydeden Günay, Cengiz Aytmatov;u ve onun fikirlerini bütün dünyaya yaymak için sadece Türkiye;nin, Ankara;nın, TÜRKSOY;un çalışmasının yetmeyeceğini, bu konuda herkesin çalışması gerektiğinin altını çizdi.

Günay, küreselleşme çağında özünden kopmaması, yeni yetişen gençlerin özüne sahip çıkmasının insanların en büyük ihtiyaçlarından birisi olduğunu belirtti.

Günay, Aytmatov;un, insanlığın, bütün Türk dünyasının ve aydınların ufkunda her zaman parlayan bir güneş olarak kalacağını söyledi. Günay, Aytmatov'un, Kaşgarlı Mahmut, Hoca Ahmet Yesevi, Mevlana, Yunus Emre, Fuzuli, Abay, Mahdum Kulu, Abdullah Tukay gibi, fikirleriyle, felsefeleriyle tüm insanlığı aydınlatan büyük bir Türk düşünürü olarak tarihteki yerini aldığını ve gurur kaynağı olduğunu ifade etti. "O sadece Kırgızistan;ın değil bütün Türk halklarının, bütün insanlığın bilge kişiliğidir. Bıraktığı büyük mirasa sahip çıkacağız ve onu yüreklerimizde diri tutacağız" diyen Günay, Beyaz Gemi, Dağlar Devrilirken ve diğer romanlarını okutarak gelecek kuşakları yetiştireceklerini, gelecek kuşaklara onun, gökyüzünün dipsiz karanlıklarına mevzilenmiş bir çoban yıldızı olarak iyiyi, doğruyu ve güzeli göstermeye devam edeceğini belirtti.

Kırgızistan Devlet Sekreteri Nuruluu Dosbol konuşmasında, Foruma TÜRKSOY üye ülkeleri dışında, Rusya, ABD, Hindistan, Ukrayna, Belarus, Moldova;dan katılım olduğunu söyledi. Dosbol, Aytmatov yılı etkinlikleri dolayısıyla ülke genelinde, tüm okul, kültür ve sinema merkezlerinde, sempozyum, konferans, tiyatro festivallerinin yanı sıra, şarkı, şiir, resim yarışmalarının düzenlediğini kaydetti.

Dosbol, Aytmatov;un eserlerinin yaklaşık 200 dile çevrildiğini ve 21.yüzyılda en çok okunan kitaplar arasında olduğunu belirtti. Uluslararası Dialog Avrasya Platformu Başkanı Rostislav Rıbakov da, bu forumun "Aytmatov ve Günümüz" adlı başlığının kendisinde şüphe uyandırdığını ifade ederek,"Günümüz" ifadesinin Aytmatov için dar bir bakışı içerdiğini söyledi.

Yazar Aytmatov'un, tüm zamanları kapsayan bir yazar olduğunu söyleyen Rıbakov, ne yazık ki, yazarın düşünce derinliğini hala kavrayamadıklarını belirtti.

Rusça hitap eden ve Kırgız dilini konuşamadığını söyleyen Rıbakov, Kırgızca iki kelime bildiğini onların da "Cengiz" ve "Aytamatov" olduğunu, dünyanın Aytmatov;u asla unutmayacağını söyledi.

Kazakistan halk yazarı ve şairi Muhtar Şahanov, Kazakistan ve

Kırgızistan;da halkın, büyük çoğunluğunun hala ana diline, kültürüne ve kimliğine sahip çıkmadığını, kitap okumamayı yeğlediğini ve özünden uzaklaşmasından büyük üzüntü duyduğunu belirtti.

Kırgız Milli Üniversitesi (KMU), Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) ve Uluslararası Atatürk Alatoo Üniversitesi;nde (UAAÜ) devam eden oturumlarda, 'Aytmatov ve Günümüz', 'Aytmatov'un 80. Yıl dönümü Kutlaması', 'Cengiz Aytmatov ve Türk Dünyası' ve 'Cengiz Aytmatov ve Sanat' konuları ele alındı.

Forumun kapanış töreni yarın yapılacak.

16 yıl önce