|

Ayvaz Dede unutulmaz

Bosna’nın İslam’ı kabul etmesini sağlayan Ayvaz Dede anısına, 505. kez şenlik düzenlendi. Şenliklerde Osmanlı dönemi kıyafetleri giyen atlılar, ilahiler eşliğinde geçit töreni yaptı.

Yeni Şafak
04:00 - 14/06/2015 Pazar
Güncelleme: 18:37 - 13/06/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Boşnakların Müslüman olmasının en önemli simgelerinden Manisa Akhisarlı Ayvaz Dede anısına, 505 yıldır düzenlenen şenlikler kapsamında, ülkenin çeşitli kentlerinden ellerinde sancaklarla Karaula kasabasına gelen atlı birlikler, buradan yarın merkezi programın gerçekleştirileceği Prusats (Akhisar) kasabasına hareket etti.



DUALARLA UĞURLANDILAR


Geleneksel kıyafetleri ve başlarındaki fesleriyle Karaula'da buluşan 118 atlı, tekbir ve ilahiler eşliğinde Prusats'a uğurlandı. Travnik Müftüsü Ahmed Adiloviç, atlıları dua ile yolcu etti. Karaula'dan dün sabah yola çıkan atlılar, önce Donyi Vakuf şehrine gitti. Burada düzenlenen karşılama törenin ardından atlılar, Prusats'a doğru yola devam etti.



İRŞAD İÇİN BOSNA'YA GELDİ


Etkinliğe katılanlar, Ayvaz Dede'nin Prusats kasabasında yaşanan kuraklık nedeniyle, yakınlardaki dağda 40 gün dua ettikten sonra su bulduğu bölgeye geçerek, dua etti. Ayvaz Dede Şenlikleri, Kur'an-ı Kerim ve ilahilerin okunmasının ardından kılınan öğle namazı ve mehter konseriyle son buldu. Ayvaz Dede, Sarı Saltuk gibi irşad maksadıyla Anadolu'dan bölgeye gelen Horasan erenlerindendir. Şenliklerin bu bölgedeki insanların İslam'a geçmesi dolayısıyla düzenleniyor.



#Ayvaz Dede
#bosna
#karaula
#Sarı Saltuk
9 yıl önce