|

Azerbaycan Ermeni provokasyonları sonrası harekete geçti: Karabağ'da operasyon resmen başladı

50 yıldır hukuksuz işgal ettiği Karabağ'dan kovulan Ermenistan sözünde durmadı. Karabağ'ı Azerbaycan toprağı olarak tanısa da son dönemlerde bölgede yaşanan çatışmalar ve Azerbaycan ordusundaki can kayıpları bardağı taşırdı. Azerbaycan, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla antiterör operasyonu başlatıldığını duyurdu. Terörle mücadele operasyonunda sivillerin ve sivil altyapı tesislerinin hedef alınmadığı, yüksek hassasiyetli silahlar kullanılarak yalnızca meşru askeri hedeflerin vurulduğu bildirildi. Dünyanın gözünü çevirdiği bölgeden sıcak haberler gelmeye devam ediyor. İşte dakika dakika yaşananlar gelişmeler...

16:35 - 19/09/2023 Salı
Güncelleme: 00:57 - 20/09/2023 Çarşamba
AA
Azerbaycan Karabağ'da başlattığı operasyonda Ermenistan ordusunu vuruyor.
Azerbaycan Karabağ'da başlattığı operasyonda Ermenistan ordusunu vuruyor.

Azerbaycan, uzun süredir devam eden Ermenistan provokasyonlarının ardından düğmeye bastı. Barış için elinden geleni yapan Azerbaycan, bu konuda karşı taraftan bir çaba göremeyince harekete geçti. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da bulunan yasadışı silahlı Ermeni varlığını sonlandırmak, anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla antiterör operasyonu başlatıldığını duyurdu. Operasyonun amacının, Karabağ'ı yasa dışı silahlı Ermeni gruplardan temizlenmesi olarak belirtildi. Karabağ antiterör harekâtı tüm dünya tarafından yakından takip edilirken, bölgede sıcak gelişmeler yaşanıyor.

İşte operasyonla ilgili yaşanan dakika dakika gelişmeler...
22.30
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerilimden endişe duyduklarını söyledi. Taraflara 'diyalogla çözüm' çağrısı yapan Tahran yönetimi, "İran olarak Karabağ’ı Azerbaycan toprağı olarak görüyoruz" dedi.
19.30
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu'nda açıklamalarda bulundu. Konuşmasının bir bölümünde Karabağ'da Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerilime değinen Erdoğan,
"Ermenistan tarihi fırsatı yeterince değerlendiremedi, başta Zengezur Koridoru hakkında verilen sözleri yerine getirmesini bekliyoruz
" dedi.
"Karabağ, Azerbaycan toprağıdır."
diyen Erdoğan,
"Bunun dışında bir statünün dayatılması kabul edilmeyecek."
diye konuştu.
17.45
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Karabağ ile ilgili daha önce Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında varılan üçlü anlaşmalara uyulması gerektiğini belirterek, "Herkesi bu belgelerin hükümlerine, yeni gerçekleri de dikkate alarak uymaya çağırıyoruz." dedi.
17.00
Fransa, Azerbaycan'ı kınayıp Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nu acil toplantıya çağırdı.
16:35
Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Ermenistan ordusuna ait mühimmat deposunu vurdu. Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada
“Ağdara istikametinde bulunan Ermeni silahlı kuvvetlerinin 5'inci savunma tugayına ait mühimmat depolarından biri imha edildi”
denildi.
16.30
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hacıyev, "Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki yasa dışı bölücü kukla rejim kendini feshetmeli, Ermeni silahlı güçleri silahsızlandırılmalıdır" çağrısında bulundu.
16.00
Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Anar Eyvazov, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla başlatılan antiterör operasyonuna ilişkin devlet televizyonunda açıklamalarda bulundu. Azerbaycan'ın hedefinin ülkenin toprak bütünlüğü olduğunu belirten Eyyazov, "Mayın saldırıları Ermenilerin terör siyasetinin sürdüğünün göstergesidir. Hocalı bölgesindeki askeri hedefler imha edilmiştir. Antiterör operasyonda siviller hedef alınmıyor" dedi.
15.24
AGİT Dönem Başkanı Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Buyar Osmani, Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarıyla bir araya gelecek.
15.00
Ermenistan Başbakanı Paşinyan'dan Hankendi Harekatı sonrası ilk açıklama:Azerbaycan, Ermenistan'ı topyekun askeri harekata sürüklemeye çalışıyor.
14.47
Azerbaycan, Karabağ operasyonundan yeni görüntüleri yayınladı.

Bakan Güler: Türkiye her zaman Azerbaycan'ın yanında

14.13
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Azerbaycan Savunma Bakanı Hasanov ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Hasanov, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki yerel terörle mücadele önlemleri hakkında bilgi verdi. Güler, Türkiye'nin her zaman olduğu gibi bugün de Azerbaycan'ın yanında olduğunu söyledi.
14.06
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Azerbaycan’ın başlattığı operasyonun ardından, "İki ülke ile de iletişim halindeyiz. Karabağ’da tansiyonun yükselmesinden endişe duyuyoruz. Her iki tarafı da kan dökmeyi durdurmaya çağırıyoruz. Rus Barış Gücü birlikleri, Dağlık Karabağ’daki misyonunu sürdürüyor" dedi.
14.03
Azerbaycan: Sivil Ermeni nüfusunun tahliyesi için Laçın yolu üzerinde insani koridor oluşturuldu.
13.43
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan topraklarındaki Ermenistan silahlı güçlerinin Azerbaycan ordusunun Ağdam ili istikametindeki mevzilerini farklı kalibreli silahlarla yoğun ateş altına aldığını duyurdu.
18.08
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresi, Karabağ'da başlatılan antiterör tedbirlerinin durdurulması için yasa dışı Ermeni silahlı gruplarının teslim olarak silah bırakması ve yasa dışı rejimin kendini feshetmesi gerektiğini, aksi takdirde tedbirlerin sonuna kadar sürdürüleceğini duyurdu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla antiterör operasyonu başlatıldığını bildirdi.Bakanlıktan yapılan açıklamada, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Ermeni silahlı güçlerin, son birkaç ayda Azerbaycan ordusunun mevzilerine sistematik şekilde ateş açmasının, arazilere mayın döşemeyi sürdürmesinin, istihkam ve mevzi çalışmalarında bulunmasının gerilimin artmasına neden olduğu belirtildi.


Ermeni güçlerinin mevzilerini personel, zırhlı araçlar, topçu teçhizatları ve diğer araçlarla güçlendirdiklerinin, birimlerini yüksek düzeyde savaşa hazır hale getirdiklerinin, takviye birimler oluşturduklarının, Azerbaycan ordusuna karşı istihbarat faaliyetlerini genişlettiklerinin, mayınlardan temizlenen arazilere yeniden mayın döşenmesi gibi eylemlerde bulunduklarının tespit edildiği aktarıldı.

Açıklamada, Ermeni güçlerinin, Hocavent ili Ahmetbeyli-Fuzuli-Şuşa kara yoluna döşediği mayınların patlaması sonucu sivillerin ve polis memurlarının yaşamını yitirdiği hatırlatıldı.

"Siviller ve altyapı tesisleri hedef alınmamakta"

Ermeni silahlı kuvvetlerinin, 10 Kasım 2020'de imzalanan üçlü bildirinin hükümlerinin aksine Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde varlığını sürdürmesinin, bölgesel barış ve istikrara ciddi tehdit oluşturduğu vurgulanarak şunlar kaydedildi:

"Üçlü bildirinin hükümlerinin sağlanması, Karabağ ekonomik bölgesinde gerçekleştirilen büyük çaplı provokasyonların önlenmesi, Ermeni silahlı kuvvetlerinin birimlerinin silahsızlandırılarak topraklarımızdan çıkarılması, askeri altyapılarının etkisiz hale getirilmesi, işgalden kurtarılan topraklara dönen sivil halkın güvenliğinin sağlanması ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin anayasal yapısının yeniden tesis edilmesi amacıyla antiterör operasyonu başlatılmıştır.
Bu kapsamda Ermenistan silahlı kuvvetlerinin ön cephede ve cephenin derinliğindeki mevzileri ile uzun süreli ateş noktalarının yanı sıra savaş araçları ve askeri tesisleri yüksek hassasiyetli silahlar kullanılarak devre dışı bırakılmaktadır. Siviller ve altyapı tesisleri hedef alınmamakta, yalnızca meşru askeri hedefler yok edilmektedir."
Açıklamada,
"Rus Barış Gücü Komutanlığı ve Türkiye-Rusya Ortak Gözlem Merkezi yönetimine alınan tedbirler hakkında bilgi verilmiştir"
ifadesi kullanıldı.

'Rus barış gücü müdahale etmeyecek'

Rusya tarafından yapılan açıklamada da, "Çatışmalara Rus barış gücü müdahale etmeyecektir" denildi.


Azerbaycan: Ağdam istikametindeki mevzilerimiz farklı kalibreli silahlarla yoğun ateş altında

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan topraklarındaki Ermenistan silahlı güçlerinin Azerbaycan ordusunun Ağdam ili istikametindeki mevzilerini farklı kalibreli silahlarla yoğun ateş altına aldığını duyurdu.

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Rus barış gücünün geçici olarak konuşlandığı Azerbaycan topraklarındaki Ermeni silahlı kuvvetlerine ait birliklerin, Azerbaycan ordusunun Ağdam bölgesi istikametindeki mevzilerini farklı kalibreli silahlarla yoğun ateş altına aldığı kaydedildi.

Azerbaycan, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek ve Ermeni silahlı kuvvetlerinin birimlerinin silahsızlandırılarak Azerbaycan topraklarından çıkarılması amacıyla lokal antiterör önlemleri başlatıldığını duyurmuştu.

#Azerbaycan
#Karabağ
#Antiterör operasyonu
#Hankendi
8 ay önce