|

Azerbaycan'ı vuran silah

Azerbaycan'daki okul baskınında kullanılan Rus marka silahın Şubat ayında öldürülen Azeri Hava Kuvvetleri Komutanı Rail Rızayev'i vuran silahla aynı olduğu ortaya çıktı. Azeri basını, olayda Rus parmağı üzerinde duruyor

Dış Haberler
00:00 - 5/05/2009 Salı
Güncelleme: 02:43 - 5/05/2009 Salı
Yeni Şafak
Azerbaycan'ı  vuran silah
Azerbaycan'ı vuran silah

Bakü'deki kanlı okul baskınında kullanılan silahın Azeri Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Rail Rızayev'in öldürüldüğü silahla aynı olduğu haberi Azerbaycan'ı sarstı. 5 gün önce başkent Bakü'deki Petrol Akademisinde silahlı saldırgan Ferda Kadirov 12 kişiyi öldürmüş 13'ünü de ağır yaralamıştı. Bakü yönetimi hala resmi bir açıklama yapmazken Azeri basını şahitlere ve "güvenilir kaynaklara" dayandırdığı haberlerle gündemi sarsmaya devam ediyor. Yeni Müsavat gazetesi Azeri-Türk ilişkilerini bozmak isteyen Rus parmağını ve PKK ihtimalini manşete çekmeye devam ederken dün ortaya çıkan şok bir gelişme yeni bir tartışma başlattı. Gazeteye göre, yapılan balistik inceleme sonucu katliamda kullanılan silahın, 11 Şubat tarihinde Tümgeneral Rail Rızayev'i vuran silahla aynı olduğu anlaşıldı.


SİLAH KALAŞNİKOF OLMUŞ

Katliam günü 29 yaşındaki Ferda Kadirov'un cinnet getirerek katliama giriştiği düşünülüyordu. Ancak Kadirov'un üstünden çıkan silahın "özel yapım" Makarov olduğu belirlendi. Normalde şarjörü 12 adet 9 mm mermi alan tabancanın, "neredeyse Kalaşnikov haline getirildiği" ve genişletilmiş şarjörünün 24 mermi alabildiği ortaya çıktı. Silahın Rızayev suikastında kullanılan silahla aynı olduğu iddiası ise katliamın siyasi olduğu tartışmalarını daha da alevlendirdi. Öte yandan saldırganların 4 kişi olduğu, Kadirov'un karmaşa esnasında arkadaşlarının kurşunuyla öldüğü ve diğerlerinin kaçtığı da iddia edildi.

Önceki gün Müsavat, saldırganın Ermenistan'dan Gürcistan'a göç eden bir Yezidi Kürt olduğunu belirterek, Gürcistan ve Azerbaycan'da güçlü olan PKK'nın, Rusya desteğiyle eylemi gerçekleştirmiş olabileceğini, Kadirov'un da buralarda eğitim aldığını yazdı.


RIZAYEV OLAYI DA SİYASİ

Rızayev'in öldürülmesi olayı da başlangıçta basit bir şahsi hesaplaşma olarak tarif edilmiş ancak daha sonraki tartışmalar Rusya parmağına işaret etmişti. Buna göre ortaya atılan senaryolar şu şekilde: 1- Kafkasya'da Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan-Ermenistan'ı içeren, enerji ve güvenlik eksenli bir yapı var. Türkiye'nin Ermenistan'la normalleşttiği bir dönemde, suikastın, süreci ters çevirme adına bir girişim olabileceği öne sürülüyor. 2- Orduda modernizasyona giden Rızayev, ABD ile ortaklık öngörüyordu. Olayda FSB'nin etkisi olabileceği düşünülüyor. 3- Generalin öldürülmesi olayının mafya ilişkileri çerçevesinde gerçekleşmiş olabileceği de ileri sürülüyor.


Parmak iziyle çalışıyor
  • 1940'ların sonunda Sovyetler Birliği'nde geliştirilen Makarov marka silah sahibinin parmak iziyle çalışıyor.
  • Orjinal kalibresi 9x18 mm
  • Gayet basit ve çok az parçadan oluşuyor
  • Ülkemizde Rus Walther'i olarak da anılıyor
  • Ağırlığı: 730 gr.
  • Uzunluğu: 161 mm.
  • Namlu uzunluğu 95.25 mm.
  • Şarjör kapasitesi: 8 mermi
  • Etki alanı: 40 m


  • 15 yıl önce