|

Babacan, istikrar önemli

Başmüzakereci ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan, "Türkiye olarak balkanların istikrarına büyük önem veriyoruz" dedi.

Aa
00:00 - 20/05/2008 Salı
Güncelleme: 21:00 - 20/05/2008 Salı
Yeni Şafak
Babacan, istikrar önemli
Babacan, istikrar önemli

Başmüzakereci ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Balkan ülkeleri arasında işbirliğinin daha da gelişmesi için atılacak her türlü adımı desteklemeye hazır olduklarını belirterek, "Türkiye olarak Balkanların istikrarına büyük önem veriyoruz" dedi. Dönem başkanlığını Bulgaristan'ın yaptığı Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GAİS) çerçevesinde Bulgaristan'ın Karadeniz sahilindeki Burgaz kentine yakın Pomorie tatil beldesinde düzenlenen "Güneydoğu Avrupa ülkeleri Dışişleri Bakanları Toplantısı" sona erdi. Toplantıda Türkiye'yi temsil eden Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ikili görüşmelerde bulundu. Babacan, ilk görüşmesini Romanya Dışişleri Bakanı Lazar Comanescu ile yaptı. Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkiler ile Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği ve bölgedeki son gelişmeler değerlendirildi. Romanya ile her alanda işbirliğine büyük önem verdiklerin ifade eden Ali Babacan, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine Romanya'nın verdiği destek için de teşekkür etti. Babacan, Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinde enerji başlığının bir an önce açılması yönündeki beklentisini de dile getirdi. Romanya Dışişleri Bakanı Lazar Comanescu da Türkiye'ye büyük değer verdiklerini belirterek, ikili ilişkilerin daha da gelişmesi için çalıştıklarını söyledi.

Nabucco projesine de değinen Comanescu, bu projeye Türkiye'nin destek vermesinin büyük önem taşıdığını söyledi. Ali Babacan da "Nabucco projesi Türkiye için stratejik bir seçimdir" diye konuştu. Babacan, Rumen meslektaşı ile yaptığı görüşmenin ardından, Bölgesel İşbirliği Konseyi'ne dönüşen Güneydoğu Avrupa İstikrar Paktı'nın Genel Koordinatörü Erhard Buzek ile bir araya geldi. Ali Babacan, bugün görevini tamamlayan Buzek'e, yapmış olduğu çalışmalar ve gösterdiği gayretten dolayı teşekkür etti. Erherd Buzek de Türkiye'nin, İstikrar Paktı'nın çalışmalarına büyük destek verdiğini belirtti.


BABACAN'IN TOPLANTIDAKİ KONUŞMASI

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, GAİS Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın basına kapalı kaplı bölümünde yaptığı konuşmada Türkiye'nin, Balkanların barış ve istikrarına büyük önem verdiğini söyledi. Avrupa ve Avrupa Atlantik kurumlarıyla bütünleşmenin bölgenin gelişimine katkı sağlayacağını ve kalıcı istikrar getireceğini belirten Babacan, bu bütünleşme sürecinin demokratik toplum ve şeffaf kurumların oluşturulması için de teşvik edici ve yönlendirici olacağını kaydetti.


DEVLET VE HÜKÜMET BAŞKANLARI TOPLANTISI

GAİS çerçevesinde bugün yapılan dışişleri bakanları toplantısının ardından yarın da Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Devlet ve Hükümet Başkanları yine aynı yerde bir araya gelecekler. Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Tzervenkovski, Moldova Cumhurbaşkanı Vladimir Boronim, Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç, Bulgaristan Başbakanı Sergey Stanişev, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Karadağ Başbakanı Milo Cukanoviç ve Hırvatistan Başbakanı İvo Sander'in katılacağı toplantıda da Türkiye'yi Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan temsil edecek.

Babacan toplantıda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan adına bir konuşma yapacak. GAİS Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nın ardından "Pomorie belgesi" adı altında ortak bir bildiri yayımlanacak. Ortak bildirinin metni konusunda tartışmalar sürüyor. Tartışmaların ana konusunu ise Kosova oluşturuyor. Sırbistan toprak bütünlüğünün ihlali olarak gördüğü Kosova'nın bağımsızlığına ilişkin bir paragrafın bildiride yer almasına karşı çıkıyor. Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç bildiride bu konuda bir ifadenin yer alması durumunda "Pomorie belgesini" veto edeceklerini açıkladı. Ortak bildirinin yayımlanabilmesi için ülkelerin tamamın onayı gerekiyor.

Ortak bildirinin yayımlanmasının ardından Bulgaristan, GAİS dönem başkanlığını da fiilen Moldova'ya devredecek.


16 yıl önce