|

BAE Şimşek’i dinlemiş

Ortadoğu’nun çıbanbaşı Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) bir kirli operasyonu daha gün yüzüne çıktı. Reuters’in haberine göre BAE, 2016 ve 2017’de eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de dahil bir çok aktivist ve siyasinin telefonlarını hackleyerek dinledi.

Yeni Şafak
04:00 - 31/01/2019 Perşembe
Güncelleme: 04:24 - 31/01/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Mehmet Şimşek
Mehmet Şimşek

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in telefonunu dinlediği ortaya çıktı. Reuters’in beş eski istihbarat operatörü ve incelenen belgelere dayandırdığı haberine göre, iPhone telefonu dinlenen isimler arasında Katar Emiri Şeyh Temim ve Yemenli insan hakları aktivisti Tevekkül Karman da bulunuyor.

TELEFONLARI HACKLEDİLER

  • Reuters haber ajansının haberine göre, BAE için çalışan eski ABD istihbarat operatörleri “siber silahlarla” ülkedeki aktivist, diplomat ve yabancı liderlerin iPhone’larını hackledi. Karma olarak adlandırılan siber aracın, Körfez ülkesi BEA’de 2016’dan beri yüzlerce hedefin izlenmesini sağladığı belirtilen haberde, telefonları hacklenen ve izlenen kişiler arasında eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Nobel Barış ödüllü Yemenli insan hakları aktivisti Tevekkül Karman ve Müslüman Kardeşler hareketininden isimlerin de olduğu kaydedildi.

2016 VE 2017’DE KULLANILDI

Karma’nın, Abu Dabi’de BAE güvenlik birimleri ve onlar için çalışan eski ABD istihbarat operatörlerince siber operasyon birimlerinde kullanıldığının altı çizilen haberde, bu casusluk sisteminin 2016 ve 2017’de ise hedef iPhone’lardaki fotoğraf, e-posta, mesaj ve konum bilgisinin tespiti için de kullanıldığı ortaya kondu. İsmi açıklanmayan bir istihbarat operatörü 2017’nin sonlarında Apple’ın güvenlik güncellemelerinin Karma’nın etkinliğini azalttığını söyledi. Haberde ayrıca Karma gibi sistemlerin aynı anda yüzlerce iPhone’da konum bilgisi, fotoğraf ve mesaja ulaşabildiği belirtildi.

10 ÜLKE BU KAPASİTEYE SAHİP

Obama dönemi eski Beyaz Saray siber güvenlik uzmanı Michael Daniel ise sadece Rusya, Çin, ABD ve yakın müttefikleri gibi yaklaşık 10 ülkenin bu tür silahlar geliştirebilme kapasitesine sahip olduğunun düşünüldüğünü söyledi. Haberde BEA ve Apple yetkililerinin ise konuya ilişkin açıklama yapmaktan kaçındığı ifade edildi.

  • Soruşturma açılsın
  • Telefonu dinlenen isimlerden Yemenli aktivist Tevekkül Kerman, BAE’nin, muhalifler ve insan hakları aktivistlerinin telefonlarına yönelik siber saldırılarına karşı soruşturma açılması çağrısında bulundu. Kerman, BAE’nin telefonlarına sızdığı kişilerin mahremiyetini ihlal etmekle kalmadığı, aynı zamanda özgürlüklerini de ihlal ettiğini belirtti. Kerman Abu Dabi yönetiminin insanların hayatlarını tehdit ettiğini savunarak, “BAE, bu yollarla elde ettiği kişisel bilgileri, kaçırma veya öldürme gibi insanların güvenliğini hedef almak için kullanıyor. BAE’nin sicili bu tür suçlarla dolu.” ifadelerini kullandı.
#BAE
#Mehmet Şimşek
#Casusluk
5 yıl önce