|

BAE-Suud askeri istemeyiz

Rakka İl Meclis Başkanı Fayez Ghada, Suriye sınırında hayata geçirilecek güvenli bölgede BAE, Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır, Irak ve benzeri ülkelerden toplanacak askerleri istemediklerini söyledi.

Yılmaz Bilgen
04:00 - 23/01/2019 Çarşamba
Güncelleme: 03:15 - 23/01/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Suriye halkı, güvenli bölgede BAE askeri istemiyor. (Arşiv)
Suriye halkı, güvenli bölgede BAE askeri istemiyor. (Arşiv)

Türkiye’nin 500 kilometrelik doğu sınırı boyunca hayata geçirilecek güvenli bölge uygulaması, siyasi ve askeri açıdan Türkiye’nin kontrolünde olmazsa girişim hezimetle sonuçlanır. Rakka İl Meclis Başkanı Fayez Ghada, Yeni Şafak’a yaptığı özel açıklamada “ABD yeni bir taktik deniyor ancak Suriye halkı hiçbir biçimde Türk kardeşlerine ihanet etmeyecek, PKK gitmedikçe ve bölgenin kontrolü Türk güçlerinde olmadıkça hiçbir formül çözüm getirmez” diye konuştu.


SURİYE HALKINA SORMUYORLAR

  • Aylardır bölgede yürütülen “Türkiye’ye ihanet edin” merkezli telkin ve çalışmalara rağmen halkın çözüm konusunda Türkiye’ye duyduğu güvenin arttığına vurgu yapan Ghada, “Alınan hiçbir kararda o yörenin insanlarının görüşlerine değer verilmiyor, dünyanın öbür ucundan gelerek evlerimizi terör unsurlarına teslim edenlere karşı Türkiye’ye olan güven her geçen gün artıyor” dedi.

KAYNAKLARIMIZ PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR

Ghada sözlerine şöyle devam etti: “PKK’yı Suriye halkına karşı kullanan güçler şimdi de Arap Ordusu, Körfez Gücü, Peşmerge Kuvvetleri gibi yapay oluşumları bölgeye sokarak kaosu derinleştirmek istiyorlar. Dünyanın öbür ucundan gelen işgal unsurları bizim halkımıza fikrini sormadan sözde Suriye konusunda çözüm üretme iddiasındalar. Üstelik bunu yaparken de kaynaklarımız terör unsurlarına peşkeş çekiliyor, yurtlarımızdan sürgün ediliyoruz ve yaşlı kadın ve çocuk binlerce masumu aynı güçlerin bombalarına kurban veriyoruz.”

BÖLGENİN YÜZDE 80’İ ARAP

  • “Halen PKK işgalinde olan ve güvenli bölge uygulaması başlatılacak 13 bin kilometrekarelik alanın nüfusu yüzde 80 oranında Araplardan oluşuyor. Mevcut durumda ise maalesef onlarca farklı ülkeden gelen savaş yağmacıları tarafından kontrol ediliyor. Neden bu toprakları asli sahiplerine verme fikri hiç gündeme getirilmiyor. Bizim yeterli gencimiz, siyasi, askeri donanımımız var. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır, Irak ve benzeri ülkelerden toplanacak askerlerin himayesine ihtiyaç duymuyoruz. Sadece Türk şemsiyesi altında oluşacak yapı konusunda sorun çıkarmasınlar başka bir şey istemiyoruz.”

PKK’NIN KAMIŞLI ISRARI

“Terör örgütü PKK, özerk bölge planına şu ana kadar Şam ve Moskova’dan yeterli desteği göremedi. İki yönlü strateji izliyorlar. Birincisi Türkiye’nin olmadığı bir plan dahilinde Esed’le çok daha basit kazanımlarla varlıklarını sürdürmek. İkincisi ise ABD, Avrupa ve Körfez desteği ile terör devletçiği umudunu devam ettirmek. Bu sebeple ABD ile sonuna kadar şanslarını zorlayacaklar. Güvenli bölge konusunda ne ABD’nin ne de PKK’nın dışa vurmadığı harita tartışması devam ediyor. PKK’nın yoğun ısrarı ile Kamışlı’nın kapsam dışı tutulması isteniyor. Önceleri Ayn el Arap’ın da kapsam dışı tutulmasını istediler ancak gelinen noktada yalnızca Kamışlı’yı istiyorlar. Şu son süreçte içerisinde enerjinin hatlarının pay edildiği bir çok alternatif harita hazırlandı. Bu çerçeve bize de iletildi ve hiçbir biçimde kabul etmediğimizi ilettik. Türkiye’nin de tavrı belli. PKK’sız, terörsüz, tehdidin ortadan kalktığı bir bölge vizyonundan biz ve Türk kardeşlerimiz vazgeçmeyecek.”

  • Nüfus oyunu başladı
  • Rakka İl Meclis Başkanı Fayez Ghada, güvenli bölge uygulamasıyla ilkgili PKK ve Esed rejiminin yaptıklarını şöyle anlattı: “Güvenli bölge ile ilgili hem PKK hem de rejim kanadında nüfus oyunu başladı. Terör örgütü ve Şam işbirliği halinde binlerce kişiyi Cerablus’tan başlayarak Yarubiye’ye uzanan hattaki yerleşim birimlerine kaydediyorlar. Her ihtimale karşı hazırlık yapıyorlar. Şam resmi açıklamaların ötesinde ABD’nin karma yönetim formülüne sıcak bakıyor. Türkiye’nin inisiyatif üstlenmesi seçeneğine karşı ise Münbiç ve İdlib’te olduğu gibi (PKK ile ortaklaşa) süreci sabote edecek hücre yapılanmalar oluşturuyorlar.”
#Fayez Ghada
#Suriye
#Güvenli bölge
#BAE
#Suudi Arabistan
#Bahreyn
#Mısır
#Irak
5 yıl önce