|

Bağımsızlığının 100. yılı

Arnavutluk'ta bağımsızlığının 100. yıl dönümü, başkent Tiran ve diğer şehirlerde düzenlenen törenlerle kutlandı.

Aa
00:00 - 28/11/2012 Çarşamba
Güncelleme: 19:48 - 28/11/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Bağımsızlığının 100. yılı
Bağımsızlığının 100. yılı

Bağımsızlığın ilan edildiği Vlora kentinden sonra başkent Tiran'daki resmi kutlama törenine, Başbakan yardımcısı Bekir Bozdağ ile Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve çok sayıda üst düzey devlet temsilcisi, Aranvutluk ve Kosova'dan üst düzey yetkililer katıldı.

Başkent Tiran'daki tören, şehitlikte yer alan "Anne Arnavutluk" anıtının önüne çelenk bırakılmasıyla başladı.

Kutlamalar kapsamında, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa ve Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Tiran'daki Opera ve Bale binası önüne yerleştirilen 550 metrekarelik alanı kaplayan 18 ton ağırlığındaki tatlıyı birlikte kesti. Tatlının yapımında 200 kişinin çalıştığını belirten Tiran Belediye Başkanı Lulzim Başa, tatlının kutlamalara katılacak vatandaşlara dağıtılacağını söyledi. Başa ayrıca, hazırlanan bu tatlının dünyanın en büyük tatlısı olduğunu da ifade etti.

Törende konuşan Başbakan Berişa, bağımsızlığın ilanından bugüne Arnavutluk'un parçalanmasını isteyen ittifakların olduğunu dile getirerek, "Bu ülke en sert diktatörlükleri yaşadı. Arnavut ulusu sık sık olmak ya da olmamak arasında kaldı. Ancak sonunda tıpkı bir anka kuşu gibi ayağa kalkıp yaşamayı başardı" ifadelerini kullandı.

Geçen 100 yıllık süreçte Arnavutluk'a birçok dost devletin yardımcı olduğunu hatırlatan Berişa, "Dostlarımız, diktatörlük rejiminden kurtulup demokratik rejim kurmak için bize yardım etti" dedi. 20 yıl önce Arnavutluk'un tamamen izole bir devlet olduğunu söyleyen Berişa, bugün NATO üyesi olmayı başardıklarına dikkati çekti.

Arnavutluk ve Kosova askerleri birlikte yürüdü

Tiran'daki törenler, Arnavutluk ve Kosovalı askerlerin birlikte yürüyüşü ile devam etti. Törenin açılışında konuşan Kosova Başbakanı Haşim Taçi, "Kosova'nın efsane komutanı Adem Yaşari ile Tiran'a gelişimi hatırlıyorum. O zaman onunla beraber Kosova Kurtuluş Ordusu'nu (UÇK) kurmuş ve bağımsızlık mücadelesi vermiştik" diye konuştu. 

Kosova ve Arnavutluk askerlerin "siz bu ulusun gururusunuz" şeklinde seslenen Taçi, Kosova güvenlik kuvvetlerinin nerede olursa olsun dünya barışını korumaya hazır olduklarını söyledi.

Törende Türkiye'yi temsil eden Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da Tiran'da şehitlikteki törenlere, ardından da Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa tarafından düzenlenen yemeğe katıldı. Bozdağ ve beraberindeki heyet, İskender Bey meydanındaki resmi geçit törenini izledi. Bozdağ, törenler sırasında Arnavutluk ve Kosovalı bakanlarla da görüştü. Rini Parkı'ndaki bağımsızlık anıtının açılışına da katılan Bozdağ, temaslarını tamamlayarak Türkiye'ye döndü.

Yunanistan Dışişleri Bakanı ziyaretini iptal etti

Bu arada, Arnavutluk'un bağımsızlığının 100. yılı dolayısıyla düzenlenen törenlere katılması planlanan Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopoulos, son anda törenlere katılmaktan vazgeçti.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ziyaretin iptal nedeninin Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa'nın dün Vlora kentinde yaptığı "Preveze, Arnavut toprağıdır" açıklaması olduğu belirtildi.


11 yıl önce