|

Barak barış kapısını kapattı

Filistinli mültecilerin geri dönmelerine izin vermemeye kararlı olduklarını söyleyen İsrail Başbakanı Barak, Haremüşşerif'in egemenliğini de ne pahasına olursa olsun Filistinlilere vermeyeceklerini söyledi.

.
00:00 - 6/01/2001 Cumartesi
Güncelleme: 09:58 - 1/01/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Barak barış kapısını kapattı
Barak barış kapısını kapattı

İsrail Başbakanı Ehud Barak, Filistinli mültecilerin geri dönmelerine izin vermeme kararlarının kesin olduğunu söyledi. Barak, Tel Aviv'de düzenlediği seçim mitinginde, "Hiçbir şart altında Filistinli mültecilerin İsrail'e dönmesine izin vermeyeceyeğiz" dedi. Barak, Kudüs'te Müslümanlar için kutsal yerlerden biri olan Haremüşşerif'in egemenliğini ne pahasına olursa olsun Filistinlilere vermeyeceklerini de vurguladı.

Siyasi gözlemciler, Barak'ın Haremmüşşerif'in egemenliğinin üçüncü bir ülkeye verilmesini ise açıkça reddetmediğine dikkat çekiyorlar. Barak'ın bu açıklamasının, Filistin Yönetimi ile bir uzlaşmaya varılmasını büyük ölçüde engellediğine işaret ediliyor. Filistinli mültecilerin geri dönmesi konusu barış planındaki kilit konulardan birini oluşturuyor.

Clinton barış yapamadan gidecek

İsrail'in ABD'ye yolladığı barış temsilcisi Gilead Şer, ABD Başkanı Bill Clinton'ın, kalan görev süresi içinde Ortadoğu barış sürecindeki çıkmazı ortadan kaldırabileceğini sanmadığını söyledi. Şer, Washington'dan İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, "Bu konuda büyük bir şans görmediğimi belirtmeliyim" dedi. Gelecek birkaç hafta içinde diplomatik süreçte önemli gelişme beklemediğini belirten Şer, "Hem İsrail'deki siyaset, hem de ABD'de başkanın değişmesi açısından takvim konusunu düşünüyorum" diye konuştu. Clinton 20 Ocak'ta görevi George Bush'a devredecek, 6 Şubat'ta da İsrail'de başbakanlık seçimleri yapılacak.

Gilead Şer, Washington'da ABD'nin Ortadoğu özel temsilcisi Dennis Ross ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi temsilcileriyle görüştü. Filistin Ulusal İşbirliği Bakanı Nebil Şaat ise,Clinton'ın görevinden ayrılacağı 20 Ocak'tan önce İsrail ile Filistin arasında nihai barış anlaşması olanaksız gözükse de bu tarihten önce görüşmelerde ilerleme sağlanmasının hayati önemde olduğunu söyledi. Şaat, "İlerleme, yeni ABD yönetimine, yıkılmış ya da patlamaya hazır siyasi koşullar miras kalmaması için önemli" dedi.


23 yıl önce