|

Barak hızlı başladı

İsrail'in yeni Başbakanı Ehud Barak, barış sürecini canlandırmak için Hüsnü Mübarek, Arafat ve Ürdün Kralı ile görüşecek. Gelecek hafta Demirel'le de biraraya gelecek olan barak, İran'la diyalog istiyor.

.
00:00 - 8/07/1999 Perşembe
Güncelleme: 16:59 - 30/11/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Barak hızlı başladı
Barak hızlı başladı

Telaviv- İsrail parlementosunda önceki gün yapılan oylamada güvenoyu alan İsrail'in yeni başbakanı Ehud Barak, ilk icraatlarının askıya alınanan barış görüşmelerini canlandırmak olacağını açıkladı. Başbakanlık'tan yayınlanan ilk bildiride, Barak'ın Ortadoğu barış sürecini canlandırmak amacıyla cuma günü Kahire'de Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve Pazar günü de Gazze-İsrail sınırındaki Erez bölgesinde Filistin Yönetimi lideri Yaser Arafat ile biraraya geleceği belirtildi. Bildiride ayrıca, Barak'ın 10 gün sonra Washington'a yapacağı ziyaret öncesi Ürdün Kralı Abdullah ile de biraraya geleceği belirtildi. Barak, gelecek hafta İsrail'i ziyaret edecek olan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile de barış süreci, kitle imha silahları ve terör konularını görüşecek. İsrail'n 120 sandalyeli parlamentosu Knesset'de yapılan oylamada, yeni hükümet 29'a karşı 75 oyla güvenoyu almıştı.

İran'la da barış istiyor

Barak'ın, İran'a karşı da tavır değişikliğine hazırlandığı ve iki ülke ilişkilerinde yumuşama sağlanmasını istediği bildirildi. İsrail Haaretz gazetesinde çıkan bir habere göre, Barak, İran'da Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin iktidara gelmesi ve ABD ile Tahran arasındaki ilişkilerin normalleştirme süreci dikkate alınarak, bu ülke ile temasların yeniden başlatılması gerektiğini düşünüyor. Netanyahu'nun uyguladığı siyaseti geçersiz sayan Barak'ın, artık, İran'ın "İsrail'in en tehlikeli düşmanı" olarak damgalanmaması gerektiğini düşündüğü belirtiliyor. Barak, genelkurmay başkanlığı görevinde bulunduğu sırada İran'ı değil, Irak'ı İsrail'in başlıca düşmanı olarak değerlendiriyordu.

Wye'da değişiklik önerecek

Bu arada Barak'ın, Filistin'den, ABD'de imzalanan Wye Plantation Anlaşması'nda bazı değişikleri kabul etmesini isteyeceği bildirildi. Kudüs kenti ve parlamento ile ilişkilerden sorumlu bakan Haim Ramon, "Başbakan Barak, Filistinliler'in kabul edeceği bazı değişiklikler yapabilme ihtimalini gözden geçirecek" dedi. Ramon, hükümetin anlaşmaya bağlı kalacağını da vurguladı. Bunun tek taraflı bir adım olmayacağını söyleyen Ramon, tarafların anlaşmanın tamamının ya da bir bölümünün uygulanması için bir yol bulacaklarına inandığını, ancak görüşülmesi gereken noktalar da bulunduğunu belirtti.


25 yıl önce