|

Barak Türkiye'ye geliyor

İsrail Başbakanı Ehud Barak, 25 Ekim'de Türkiye'ye gelecek. Adapazarı'nda inşa edilen 'İsrail Köyü'nün açılışını yapacak olan Barak, Cumhurbaşkanı Demirel ve Başbakan Ecevit'le görüşecek.

.
00:00 - 19/10/1999 Salı
Güncelleme: 12:06 - 18/12/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Barak Türkiye'ye geliyor
Barak Türkiye'ye geliyor

ANKARA- İsrail Başbakanı Ehud Barak, 25 Ekim'de Türkiye'ye gelecek. Ankara ve Tel Aviv'deki kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, Barak, İsrail tarafından Adapazarı'nda inşa edilen ve "İsrail Köyü" olarak anılan yerleşim biriminin açılışına katılacak. Barak'ın ziyaretinin günübirlik bir ziyaret olduğu, İsrail Başbakanı'nın Ankara'da Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından kabul edileceği ve Başbakan Bülent Ecevit ile biraraya geleceği belirtildi. Barak'ın Ankara'daki görüşmeleri sırasında, Ortadoğu barış süreci ve iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin ele alınacağı bildirildi. İsrail'in depremzedeler için Adapazarı yakınlarında kurduğu ve 25 Ekim'de teslim edilecek olan prefabrik kentte, hastane ve okul da bulunuyor.

Barak Golan'ı vermeye hazır

Bu arada İsrail Başbakanı Barak sürpriz bir açıklama yaparak, Golan Tepeleri'nin tamamını Suriye'ye vermeye hazır olduklarını söyledi. Barak, bir İsrail televizyonuna verdiği demeçte, ülkesi için bu vadiye sahip olmaktansa, barışın daha önemli olduğunu ifade etti. İsrail Başbakanı, "Size bunun tersini söyleyen biri gözlerinize kum atıyor demektir" şeklinde konuştu. İsrail, stratejik önemi olan Golan Tepeleri'ni 1967 yılındaki Ortadoğu savaşı sırasında Suriye'den almıştı. Suriye, iki ülke arasında 1996 yılında kesilen barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasına koşul olarak, İsrail'in Golan Tepeleri'nden tamamen çekilmeyi taahhüt etmesini istiyor. Suriye ile görüşmelerin koşulsuz olmasında ısrar eden Barak, Golan konusunda tavizler vermenin "acı verici" olacağını söylemişti.

İsrail Ürdün'e silah satıyor

Öte yandan İsrail Savunma Bakanlığı, Ürdün'e silah satışına yeşil ışık yaktı. Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail tarihinde ilk kez bir Arap ülkesine silah satılacak. Savunma Bakanlığı'nın yaktığı yeşil ışıktan sonra Ürdün ile görüşmelerin başlayacağını yazan gazete, Ürdün'e mühimmat ve hafif silah satılacağını kaydetti. Resmi yetkililer, haberle ilgili yorum yapmadılar. Savunma Bakanlığı sözcüsü, "Bu konuları gazetecilerle konuşmayız" dedi. İsrail'de şimdiye dek hiçbir kamu kurumuna, herhangi bir Arap ülkesine resmen silah satma yetkisi verilmedi, ancak kaçakçılar, Arap ülkelerine İsrail silahı sattı. İsrail'in, geçmişte Mossad kanalıyla Sudan'daki muhaliflere, Lübnan'daki Hıristiyanlar'a ve Iraklı Kürtler'e silah ve mühimmat verdiği bildiriliyor.


25 yıl önce