|

Barzani: Sykes-Picot dönemi sona erdi

Mesut Barzani Osmanlı topraklarının paylaştırıldığı Sykes-Picot anlaşmasının artık miadının dolduğunu, bölgede yeni bir Kürt devletinin kurulmasının gerektiğini söyledi. Barzani yeni bir anlaşmanın vaktinin geldiğini de sözlerine ekledi.

Yeni Şafak
14:38 - 22/01/2016 Cuma
Güncelleme: 14:52 - 22/01/2016 Cuma
Diğer

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Ortadoğu'yu şekillendiren Sykes-Picot anlaşmasının artık geçerliliğini yitirdiğini ve Kürt devletinin kurulması için yeni anlaşmalara ihtiyaç olduğunu söyledi.



Guardian gazetesine konuşan Barzani, "Ben artık Sykes-Picot döneminin sonuna geldiğimizi düşünüyorum. Bunu kabul edip etmemek bir şey değiştirmez, gerçek olan budur. Diplomatlar muhafazakar davranıyor ve onlar sadece son aşamalar kendi değerlendirmelerini veriyorlar. Ve bazen onlar gelişmeleri takip etmiyorlar bile" ifadelerini kullandı.



Yeni bir anlaşma istiyor


Barzani ayrıca bölgesel ve küresel güçlerin Irak ve Suriye'deki toplulukları koruyacak yeni bir anlaşma kararı alınmasının gerektiğini söyledi.



Barzani, "Artık yeni bir anlaşmanın zamanı geldi. Bu anlaşmanın mekanizması, durumu gibi ne tür anlaşma olacağı önem taşıyor. Anlaşmanın resmileşmesi ise henüz bilinmemekte. Bu süreç 100 yıl tekrarlandı. Ve hiçbir şekilde yanlışların tekrar edilmemesi gerekiyor" dedi.



Sykes-Picot'un önemi


Gizli bir anlaşma olan Sykes-Picot, I. Dünya Savaşı sırasında,

meydana gelen 29 Nisan 1916 tarihli Kut'ül Ammare Kuşatması sonrası İngiliz kuvvetlerinin Osmanlı'nın 6. Ordusu karşısında bozguna uğramasından 17 gün sonra, 16 Mayıs 1916 tarihinde İngiltere ve Fransa arasında yapılmıştır. Bu anlaşma Osmanlı Devleti'nin Orta Doğu'daki topraklarının paylaşılmasını öngörür. Suriye ve Irak'ın bugünkü sınırları ana hatlarıyla çizilmiş olan anlaşmada, sınırlar çizilirken herhangi bir etnik ya da mezhepsel kaygı gözetilmemiştir. Sınırlar tamamen İngiltere ve Fransa'nın çıkarları esas alınarak şekillenmiş Dönemin Rus Çarlığı'nın da onay verdiği gizli Sykes-Picot Anlaşması ancak komünist devrimin ardından Sovyetler Birliği tarafından tüm içeriğiyle ifşa edilmiştir.





#Sykes-Picot
#Mesut Barzani
8 yıl önce