|

Başbakan Yıldırım Gökoğuz bölgesini ziyaret etti

Başbakan Binali Yıldırım ve Moldova Başbakanı Pavel Filip, Gökoğuz Özerk Bölgesini ziyaret etti. Yıldırım, bölgeye gelen ilk Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olduğunu hatırlatırken, bölgenin Türkiye ile Moldova arasında bir köprü olduğunu ifade etti.

Yeni Şafak
13:53 - 6/05/2017 Cumartesi
Güncelleme: 14:37 - 6/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Başbakan Yıldırım Moldova'da
Başbakan Yıldırım Moldova'da
Başbakan Binali Yıldırım ve Moldova Başbakanı
Pavel Filip ile birlikte
Gökoğuz Özerk Bölgesindeki ziyaretlerinde ortak basın toplantısı yaptı.

Başbakan Yıldırım yaptığı açıklamada "Benimle birlikte bu bölgeye gelen Başbakan Fpilipe teşekkür ediyorum. biraz sonra dünya dördüncü Gagauz Kongresine katılacağız. Gagauzlarla birlikte olacağız. Az önce üçlü bir toplantı yaptık. Gagauz Türkleri iki ülke arasında bir köprü vazifesi görüyor. Bu noktada Gagauz Türkleri bizim için önem arz ediyor. Önemli şairlerimizden Hamdullah Suphi Tanrıöver, buralarda ziyaretlerde bulunmuş ve Türkçenin öğrenilmesi için 26 okul açmış ve buradan Türkiye'ye çok sayıda öğrenci göndermiş. Gagauz kardeşlerimiz Hmadullah Beyi unutmamışlar ve aziz hatıralarını yad etmişlerdir. Ben de Gagauz Bölgesini ziyaret eden ilk Türk Başbakanı olarak kendilerine teşekkür ederim" dedi.

Kalkınmış bir Gagauz bölgesi önemli

Gagauz bölgesinin kalkınmasına önem verdiklerini söyleyen Yıldırım, "Dün ve bugün yaptığımız görüşmelerde Gagauz bölgesinin kalkınması konusunda tam bir fikir birliği olduğunu teyit ettik. Kalkınmış olan bir Moldova içerisinde kalkınmış bir Gagauz bölgesinin varlığının da önemli olacağını düşünüyoruz. Türkiye dış yardımlarda dünyada üçüncü sırada. Türkiye, Moldova'nın kalkınması için desteğini sürdürecek. 1992'den beri 350 projenin hayata geçirilmesi için çaba harcadık" ifadelerini kullandı.

Bölgedeki sel felaketinde mağdur olan Gagauz Türklerine destek olduklarını belirten Yıldırım, "Çadırrunga evleri su baskını nedeniyle zarar gören Gagauz Türklerinin konutları yapılarak kendilerine verilmiştir. Aynı şekilde afetlerin yaşanmaması için bölgedeki derenin ıslahına da devam ediyoruz. Bölge hastanesinin göz kliniği yenilendi. Bölgedeki projelerimizi sürdürüyoruz. Şehir hastanesinin yeniden inşası için de çalışma başlattık. Gagauz kardeşlerimizin ana dillerini ve ülkelerinin resmi dillerini öğrenmeleri en büyük arzumuzdur. Parlamento Başkanı ve Sayın Başbakan ile Gagauz bölgesinin kalkınması için parlamentodan çıkarılacak kararlarla daha da güçlenmesi için ortak karara vardık" dedi.


Gagauz Bölgesi Başkanı yaptığı açıklamada Başbakan Binali Yıldırım ile Makedonya Başbakanı Binali Yıldırım'ı bu akşam bölgede gerçekleştirecekleri kongreye davet etti.

#Moldova
#Binali Yıldırım
#Gökoğuz
7 yıl önce