|

Başörtülü Faye İngilizleri kızdırdı

İran'ın İngiliz askerlerinin görüntülerini yayınlayarak propaganda teşhirciliği yaptığını savunan İngiltere basını “Bir İngiliz annesi başörtüsü takmaya zorlandı. Kendini esir alanları övmek zorunda kaldı. Kudretli Dışişlerimiz nerede” diye sordu

Londra
00:00 - 30/03/2007 Cuma
Güncelleme: 01:06 - 30/03/2007 Cuma
Yeni Şafak
Başörtülü Faye İngilizleri kızdırdı
Başörtülü Faye İngilizleri kızdırdı

İran ve İngiltere arasındaki rehin asker krizinin çözülmesi yolunda ilerleme kaydedilemiyor. Londra yönetimi Tahran'ın askerleri serbest bırakmasını isterken, İran kara sularının ihlal edildiğini belirterek İngilizlerden özür bekliyor. İngiltere'nin BM'den “kınama” talep edeceğini açıklamasının ardından İran'da Londra'ya rest çekerek konuyu BM'ye taşıyacağını açıkladı. İran Dışişleri Bakanlığı İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliğine bir nota vererek, karasularının tekrar ihlal edilmemesi için garanti istedi. İngiliz hükümetinden, “15 İngiliz askeri tarafından yapılan sınır ihlalinin” sonuçlarını da kabul etmesi talep edilen notada, “İran İslam Cumhuriyeti, İngiliz askerlerince sınırlarının ihlal edilmesi konusunu BM'de kayda geçirecek” ifadesine yer verildi. Krizin bu aşamaya gelmesine aralarında bir kadın asker Faye Turner'in de bulunduğu 15 İngiliz askerinin görüntülerinin İran devlet televizyonunda yayımlanması etkili oldu. Görüntüler ardından İngiliz yetkililer ardı ardına sert açıklamalar yaptı. İngiliz Dışişleri Bakanlığı sözcüsü durumun kabul edilemez olduğunu söyledi.




ASKERLER: GÜVENDEYİZ

İran devlet televizyonunda yayınlanan videoda başörtüsü takan kadın asker Faye Turney, diğer askerlerle birlikte yemek yerken görülüyor. Gözaltına alındıktan hemen sonra çekilen görüntüler eşliğinde yaptığı açıklamada Turney ülkesinin iddialarının aksine, İran karasularına geçtiklerini ve kendilerine iyi davranıldığını söylüyor. Görüntüler İngiltere basını ile hükümet arasında da yeni bir krize yol açtı. Daily Mail gazetesi manşetten verdiği haberde, “Bir İngiliz annesi, esir olarak devlet televizyonunda teşhir edildi. Başörtüsü takmaya zorlandı. Kendisini esir alanları övmek zorunda bırakıldı. Ve bizim kudretli Dışişlerimiz sadece 'bunun kabul edilemez olduğunu' söylüyor” ifadesi kullanıldı. Haberde, Dışişleri Bakanlığı'ndan daha kararlı bir tutum izlemesinin beklendiği belirtildi.



BASIN HÜKÜMETE ÇATTI

The Times gazetesi, ise “tutsakların İran'ın propaganda savaşı için teşhir edildiğini” yazdı. Gazetenin başyazarı, İngiltere'nin İran üzerindeki baskısını sürdürmesi gerektiğini ifade etti. The Daily Telegraph da Faye Turney'nin İran devlet televizyonunda, sınır ihlali yaptıkları için özür dilemeye zorlandığı, bu durumun İngiltere'de büyük bir öfkeye yol açtığı kaydedildi. The Guardian başyazarı da İran'ın tavrının kabul edilemez olduğunu belirtti.


IRAK'A SIÇRADI

Bu arada gerginlik Irak'a da sıçradı. İran'ın Basra Konsolosu, İngiliz askerlerinin konsolosluğu kuşatıp havaya ateş açtığını söyledi. Konsolos Muhammed Rıza Nasır Bağban, “İngiliz askerleri yerel saatle sabah 10 civarında gelip konsolosluğun etrafını sardı. 20 dakika sonra değişik yönlere ateş etmeye başladılar” dedi. İngiltere ise bu iddiayı yalanladı.





İngiltere askerlerini çeksin

İran'ın Londra Büyükelçiliği, ellerindeki İngiliz kadın asker Faye Turney'e ait olduğunu açıkladığı ikinci bir mektup yayınladı. İran Büyükelçiliği'nin, Reuters'a faksla gönderdiği, İngiliz SKY Televizyonu'nda da yayımlanan mektubuna göre Faye Turney, İngiltere'nin, Irak'taki askerlerini çekmeye başlaması çağrısında bulunuyor. Mektupta, İngiltere Parlamentosu'na hitaben, “Güçlerimizi Irak'tan çekmeye başlama zamanı gelmedi mi? Kendi geleceklerine karar vermelerine izin verelim” ifadeleri yer aldı. Metinde askerlerin İran karasularına girdiğini belirten Turne, “İran'ın kendilerine yine de iyi ve insani davrandı” dedi.


Şimdilik serbest bırakmayacağız

İran, İngiltere'yi konuyla ilgili “yaygara koparmak”la suçladı ve kadın askerin “şimdilik' serbest bırakılmayacağını duyurdu.Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani, Londra'nın konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne taşıması ya da ikili ilişkileri dondurması durumunda kadın askerin serbest bırakılmasının ertelenebileceğini açıkladı. İngiliz yetkilileri yanlış hesap yapmakla eleştiren Laricani, “İngiltere bu tutumunu sürdürürse konu hukuka taşınır” diyerek askerlerin yargılanabileceğinin sinyalini de verdi.


Tek çözüm İran'a baskıyı arttırmak

İngiltere Başbakanı Tony Blair, İran'a baskıyı artıma sözü verdi. Tony Blair, ITV kanalına yaptığı açıklamada, ''Çok kararlı bir biçimde yapmamız gereken şey, İran rejimine baskıyı artırmak'' dedi. Blair, İngiliz kadın asker Faye Turney'nin görüntülerinin yayımlanmasıyla ilgili olarak da, ''Bu, tamamıyla utanç verici'' diye konuştu. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, da askerlerin görüntülerinin İran Televizyonu'nda yayımlanmasını İran Dışişleri Bakanlığı nezdinde resmen protesto etti.




17 yıl önce