|

Beckett: Irak'ta işler yolunda

İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, Irak'ta her şeye rağmen işlerin yolunda olduğuna inanıyor.

Aa
00:00 - 30/10/2006 Pazartesi
Güncelleme: 12:17 - 30/10/2006 Pazartesi
Yeni Şafak
Beckett: Irak'ta işler yolunda
Beckett: Irak'ta işler yolunda

The Independent gazetesinde, internet üzerinden gönderilen soruları yanıtlayan Beckett, "Irak savaşının bir hata olduğunu ve Başbakan Tony Blair'in istifa etmesi gerektiğini kabul ediyor musunuz?" sorusu üzerine şunları söyledi:


"Her iki soruya da cevabım hayır. Irak tarihinde ilk kez demokratik yollardan seçilmiş bir hükümet geldi ve milyonlarca Iraklının ölümünden sorumlu Saddam Hüseyin yargı önüne çıkarıldı. Ülkenin bazı bölümlerinde şiddet olmasına rağmen yardımımızla, bölgede öncü rol oynayacak ülkenin kalkınma imkanı belirdi. "


İngiltere'nin Irak ve Afganistan politikaları üzerine yoğunlaşan sorularla karşılaşan Beckett, "tarihin Irak'ın işgalini bir başarı olarak kabul edip etmeyeceği" sorusunu, "Bunu kimse öngöremez. Ancak Irak'ın, kendi ayakları üzerinde durmasını ve ilk kez halka hizmet eden seçilmiş hükümetin daimi mevcudiyetini sağlarsak başarı elde etmiş oluruz" diye yanıtladı.


"Afganistan'da ve Irak'ta on binlerce kişinin ölümünden dolayı hiç suçluluk duyuyor musunuz?" sorusu üzerine Beckett: "Bu iki ülkedeki her ölüm büyük bir kaygı yaratıyor. Ölümlerin büyük kısmının sorumlusu, şiddet yanlıları.


Irak ve Afganistan'daki siyasi liderler, vatandaşları tarafından seçildi. Demokrasiyi inşa etmeye, istikrarı sağlamaya ve kalkınmaya çalışıyorlar. Bize ihtiyaç duydukları sürece yardım etmemiz gerekir" dedi.


Beckett, "İsrail'in Lübnan'ı bombalaması karşısında sessiz kaldıklarına" ilişkin eleştiri üzerine, sessiz kalmadığını, AB'deki meslektaşlarıyla, her fırsatta şiddete son verilmesi çağrısında bulunduklarını ve bu yönde çalıştıklarını belirtti.


18 yıl önce