|

Belarus diyaloğa 'Da!' dedi

Cihan
00:00 - 4/04/2009 Cumartesi
Güncelleme: 14:04 - 4/04/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Belarus diyaloğa 'Da!' dedi
Belarus diyaloğa 'Da!' dedi

Avrasya coğrafyasında diyalog köprüleri kuran Diyalog Avrasya Platformu (DAP) Belarus şubesi bölge entelektüellerinin katıldığı görkemli bir törenle açıldı. Törene Türkiye'nin Minsk Büyükelçisi Veka İnal, Belarus Yazarlar Birliği Başkanı Nikolay Çergenets, DAP eşbaşkanı Harun Tokak, DAP Genel Sekreteri İsmail Tas, Belarus Devlet Üniversitesi ve Bilimler Akademisi'nden öğretim görevlileri, basın mensupları ve 200'e yakın aydın katıldı.

Belarus Devlet Üniversitesi Felsefe ve Sosyoloji Fakültesinden Doçent Dr. Janna Grişşenko ve Dekan yardımcısı Anatoliy Legçilin'in Belarus'un platform üyeliği için başvurmaları ile başlayan çalışmalar sonunda Minsk Da Platformu Milli Komitesi oluşturuldu. Diyalog Avrasya Derneği'nin kurulması ile birlikte de Belarus Yazarlar Birliği ile Türkiye Gazeteciler ve Yazarlar Birliği arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

BELARUSLU AYDINLARDAN BARIŞA TAM DESTEK

Belarus Milli Komite üyesi Janna Grişşenko'nun sunuculuğunu yaptığı gecede kullandığı "Diyaloğa da! Toleransa da! Hoşgörüye da! Barışa da!" sloganları katılımcılardan büyük alkış aldı. Törende bir konuşma yapan Belarus Yazarlar Birliği Başkanı Nikolay Çergenets, DAP eşbaşkanı Tokak'a hitaben "DAP'ın Belarus'taki çalışmaları ve temsilcileri için gözünüz arkada kalmasın; içiniz rahat olsun; biz onlara sahip çıkarız." ifadelerini kullandı.

Belarus Devlet Üniversitesi Felsefe ve Sosyoloji Fakültesinden Doçent Janna Grişşenko Belarus'un on yıl gecikme ile platforma katılmasını bir eksiklik olarak değerlendirirken, DAP Genel Sekreter İsmail Tas da "Belarus'suz bir DAP eksik kalacaktı." tespitinde bulundu.

"GÜLEN İSLAM DÜNYASINI DOĞRU ANLAMAMIZA YARDIMCI OLDU"

Törene Rusya'dan katılan Moskova Gazetecilik Geliştirme Enstitüsü Müdürü Olga Korabanova, Rus entelektüellerinin Fethullah Gülen'e sordukları sorular ve cevaplarının yer aldığı DA Dergisi'nin son sayısı hakkında bilgi verdi. Sosyoloji Fakültesi Dekanı Anatoliy Rubanov da yapığı konuşmada önsöz yazdığı ve DA Belarus komitesinin ilk faaliyetlerinden biri olarak basılan Fethullah Gülen hakkında yazılmış makalelerin yer aldığı "Perspektif" kitabını anlattı. Rubanov konuşmasında Gülen'in fikirleri sayesinde yanlış ve eksik bildikleri İslam dünyası ile diyaloga geçtiklerini söyledi.

2006 yılında uluslararası Türkçe olimpiyatlarında şarkı dalında birinci olan Belaruslu bayan Kseniya Juk'la birlikte Belarus'a ilgi ve sempatinin arttığını kaydeden DAP eşbaşkanı Tokak, şimdi de bir başka bayan Janna Grişşenko ile bu diyalogun taçlandığını söyledi. Tören sonrasında Türk mutfağının zengin çeşitleri katılımcılara ikram edildi.

Belarus basını da programa geniş yer ayırdı. Segodnya Belarus DAP Belarus temsilcisi İhsan Dilekçi ile gerçekleştirdiği röportajı yayınlarken, Respublika Belarus gazetesi de haberinde 'Diyalog Da ile başlar' başlığını kullandı. Gazete platformun çalışmalarından övgü ile bahsederek Belarus halkının tolerans, hoşgörü ve yumuşak kalplilikleri ile her zaman bu tür açılımlarda iyi örnek olduğuna dikkat çekti. Veçernıy Minsk Gazetesi de haberinde platformun çıkardığı DA dergisinin gelecek sayısında ünlü Belarus'lu aydın Yevfrosına Poloskaya'ya yer ayrılacağını hatırlattı.

15 yıl önce