|

Beyaz Saray'da Yezidi buluşması

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes, Iraklı Yezidi toplumunun üyeleriyle Beyaz Saray'da görüştü.

Aa
00:00 - 9/08/2014 Cumartesi
Güncelleme: 10:37 - 9/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Beyaz Saray'da Yezidi buluşması
Beyaz Saray'da Yezidi buluşması

Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcü Yardımcısı Bernadette Meehan, yaptığı yazılı açıklamada, Rhodes'un, Iraklı Yezidilerle görüşmesinde Kuzey Irak'ta Yezidi toplumu ve Hıristiyan, Türkmen ve Şebaklar dahil, diğer etnik ve dini azınlık gruplarını olumsuz etkileyen ağır insani vaziyetin ele alındığını bildirdi.

Meehan, Rhodes'un, görüşmeye katılan Yezidi temsilcilerine, aileleri ve sevdiklerinin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün elinde çektikleri "tasavvur edilemez" acılara dair kişisel hikayelerini paylaştıkları için teşekkür ettiğini bildirdi.

Rhodes görüşmede, ABD Başkanı Barack Obama'nın Yezidiler ve Sincar Dağı'nda mahsur kalan diğer sivillere havadan gıda ve su yardımı yapılması, bölgedeki kuşatmayı kırmaya yardımcı olmak için hedefe odaklı hava saldırıları düzenlenmesi yetkisi verme kararını anlattı.

IŞİD'in Yezidi ve Irak'taki diğer topluluklara yönelik katliamlarını kınayan Rhodes, ABD'nin, potansiyel bir soykırım eylemini önlemek için dikkatlice ve sorumluca hareket edeceğini belirtti.

Rhodes, ABD'nin, Irak hükümetine ve Kürt güçlerine acil yardımların sağlanması ve Iraklı liderlerin ülkedeki tüm farklı toplulukların meşru endişelerini gideren kapsayıcı bir hükümet kurmaya çağrılması dahil olmak üzere, Iraklılar'ı bu krize karşı koymalarında güçlendirmeye dönük bir strateji izlemeye devam edeceğini de vurguladı.

Görüşmede Yezidi toplumunun direncine dair hayranlığını dile getiren Rhodes, bu yürek burkucu trajedi karşısında ABD'nin Yezidi halkının yanında yer aldığını, acı çeken Yezidilere insani destek sağlamaya devam edeceğini ve Yezidi halkını koruyan kalıcı bir çözümün takibi için Yezidiler, Irak hükümeti ve uluslararası ortaklarla birlikte çalışacağını belirtti.

10 yıl önce