|

Beyrut’ta kanlı çatışma

Beyrut Limanı’nda geçen yıl meydana gelen patlama sonrası biriken gerilim dün çatışmaya dönüştü. Patlamayı soruşturan hakimin görevden alınmasını isteyen Hizbullah taraftarları, keskin nişancıların hedefi oldu; 6 kişi can verdi, 30 kişi yaralandı. Bölgeye çok sayıda asker ve zırhlı araç sevk edilirken, gelişme, 1976-1990’da iç savaş yaşayan Lübnan’da endişe ve korkuya neden oldu.

00:00 - 15/10/2021 Cuma
Güncelleme: 03:25 - 15/10/2021 Cuma
Yeni Şafak
Beyrut Limanı’nda  geçen sene meydana  gelen patlamanın  ardından siyasi  taraflar arasında  artan gerilim dün  çatışmaya dönüştü.
Beyrut Limanı’nda geçen sene meydana gelen patlamanın ardından siyasi taraflar arasında artan gerilim dün çatışmaya dönüştü.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta geçen yıl büyük yıkıma neden olan liman patlamasının soruşturmasını yürüten yargıç Tarık Bitar’a karşı Şii Emel Hareketi ve Hizbullah destekçilerinin düzenlediği protesto gösterisine açılan ateş sonucu, şehir kan gölüne döndü. Gösterinin yapıldığı alanda bulunan binaların çatısından keskin nişancılar tarafından açılan ateş ile hayatını kaybedenlerin sayısı 6’ya, yaralıların sayısı ise 30’a yükseldi. Ölen kişilerin başlarından hedef alındığı kaydedildi. Gelişme 1976-1990 yılları arasında kanlı bir iç savaş yaşayan Lübnan’da endişe ve korkuya neden oldu.


KESKİN NİŞANCILAR HEDEF ALDI

Hizbullah’ın kalesi olarak bilinen Beyrut’un güney banliyösü ile Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi destekçilerinin yoğunlukta olduğu Fırın Şubbak bölgesinde yaşanan saldırının ardından, bölgede çatışma saatlerce sürdü. Bölgedeki binalarda kimliği belirlenemeyen keskin nişancıların protestoculara ateş açtığı belirtildi. Çatışmada roket atar ve uzun namlulu silahlar da kullanıldı.


ORDUDAN MÜDAHALE

Lübnan ordusu sivillerden Beyrut’ta çatışma bölgesindeki sokakları boşaltmasını istedi ve sokaklarda gördükleri silahlı kişilere ateş açacaklarını duyurdu. Çatışma bölgesine çok sayıda asker ve zırhlı araç gönderildi.



‘SUÇLULAR BULUNSUN’ TALEBİ

Hizbullah ve Emel Hareketi’nden yapılan yazılı açıklamada, “Beyrut Limanı’ndaki patlamaya ilişkin soruşturmanın siyasi hedefler amacıyla kullanılmasına karşı Beyrut Adalet Sarayı’na yürüyen göstericilerin, binaların üzerindeki keskin nişancılarla hedef alındığı” ifade edildi. Açıklamada, Lübnan ordusuna suçluları en kısa sürede yakalama çağrısı yapıldı.

GERİLİM YÜKSELİYORDU

Şii Emel Hareketi’nden milletvekilleri Ali Hasan Halil ve Gazi Zuaytir’in avukatları, önceki gün soruşturmayı yürüten hakim Bitar hakkında “görevden alınma” talebiyle dava açmıştı. Şii eski bakanlar Halil ve Zuaytir, Bitar’ı “Beyrut Limanı patlamasıyla ilgisi olmayan isimleri suçlayarak fitne çıkarmakla” suçluyor. Yükselen gerilim ve Hizbullah’ın hakimin görevden alınması ısrarı nedeniyle önceki gün Lübnan hükûmeti toplanamamıştı.

#​Beyrut Limanı
#Hizbullah
#Lübnan
#Tarık Bitar
#Ali Hasan Halil
3 yıl önce