|

Bir bomba üç mesaj

Beyrut’ta Hizbullah hesaplarını donduran Blom Bank önünde meydana gelen saldırının ardındaki gizem dağılıyor. Saldırıyı gerçekleştiren Hizbullah, patlama ile üç mesaj vermek istedi: ABD yaptırımlarına rağmen finans gücünü korumak, Saad Hariri’nin yükselişine karşı iç siyasete ayar vermek ve Refik Hariri suikastı davasına müdahale etmek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/06/2016 Salı
Güncelleme: 22:30 - 13/06/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta önceki akşam gerçekleştirilen bombalı saldırıdaki sır perdesi aralanıyor. Bomba yüklü aracın, Lübnan'ın özel bankalarından Blom Bank'ın hemen karşısında patlaması dikkat çekiyor. Blom Bank'ın tepesinde, 1961 ile 1962 yılları arasında Suriye'de henüz Esed diktası başlamadan ülkede Finans, Ekonomi ve Planlama Bakanı olarak görev yapan Numan Ezheri bulunuyor.



BLOM BANK HİZBULLAHHESAPLARINI KAPATTI


Yeni Şafak'a bilgi veren ancak isminin açıklanmasını istemeyen bir Lübnanlı politikacıya göre Blom Bank, Hizbullah üyelerinin hesaplarını donduran ilk bankalardan. ABD, Lübnan Hizbullahı'nın finansal hareketlerine yönelik yaptırım kararı almış ve bu kapsamda Lübnan'da Hizbullah ile bağlantılı onlarca banka hesabı kapatılmıştı. İddiaya göre patlamayı Hizbullah'ın hesaplarını kapatan bankalara mesaj verme kaygısıyla gerçekleştirdiği yönünde.



İÇ SİYASETE AYAR


Saldırının ardında Hizbullah örgütünün olduğunu iddia eden Lübnanlı politikacılara göre saldırının amaçlarından biri de iç politikaya müdahale. Lübnan Müstakbel Partisi lideri olan eski Başbakan Refik Hariri'nin oğlu Saad Hariri bir dizi program ve diplomatik temas yürütüyor. Hariri geçtiğimiz haftalarda ülkedeki Arap büyükelçi ve diplomatlarla özel bir toplantı yaptı. Toplantıda, Lübnan'da 3 yıldır çözülemeyen Cumhurbaşkanlığı krizinde İran'ın sorumluluğuna değindi.



HARİRİ'NİN YÜKSELİŞİ İSTENMİYOR!


Türkiye ve Suudi Arabistan ile ilişkileri iyi olan Hariri sık sık bölgenin durumunu görüşmek üzere Lübnan dışına çıkıyor ve Esed rejimi karşıtı bir politika yürütüyor. Hariri'nin partisi geçtiğimiz ay yapılan mahalli seçimlerden başarılı bir sonuçla çıktı. Müstakbel Partisi'nin desteklediği blok, Beyrut'un belediye meclisindeki sandalyelerin tamamını kazandı.



SUİKAST DAVASINDA SONA GELİNDİ


Önceki gün gerçekleştirilen patlamanın bir hedefinin de Refik Hariri Suikastı davası olduğu ifade ediliyor. 2005 yılında gerçekleştirilen Refik Hariri suikastına ilişkin 2014'te başlayan adli sürecin sonuna gelindiği ve suikastta Hizbullah'ın sorumluluğunun ortaya çıktığına dair ciddi delillere ulaşıldığı belirtildi. Saldırıyı organize etmekle suçlanan ve uzun bir süredir gıyabında yargılanan Hizbullah komutanı Mustafa Bedrettin geçtiğimiz ay Suriye'de öldürülmüştü. Önceki gün patlatılan bombanın adli sürece ilişkin bir mesaj olduğuna da yönelik yorumlar yapılıyor.



Şiddeti düşük etkisi büyük




Hizbullah'a yakın kaynaklar patlamanın kendilerini hedef aldığını açıklasa da patlamanın meydana geldiği adres bu iddiayı doğrulamıyor. 15 kilo bomba yüklü aracın Hizbullah'ın etkin olduğu Güney Beyrut'ta değil yabancıların ve eğlence mekanlarının bulunduğu Hamra bölgesine yakın Verdan'da patlamasının bu iddiayı çürüttüğü vurgulanıyor. Öte yandan saldırının “düşük yoğunluklu” olması ve sadece kırılan camlardan dolayı iki kişinin yaralanması dikkat çekti.


#Hizbullah
#Blom Bank
#Refik Hariri
8 yıl önce