|

Bir İngiliz klasiği

İngiltere'nin "11 Eylül"ü olan 7 Temmuz 2005 terör saldırısında ağır yaralanan ve kanlar içindeki görüntüsü ulusal simge haline gelen 70 yaşındaki profesör John Tulloch sınırdışı edilmek üzere. Gerekçe ise eski sömürge ülkesi olan Hindistan'da doğmuş olması.

Dış Haberler
00:00 - 3/09/2012 Pazartesi
Güncelleme: 01:32 - 3/09/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Bir İngiliz klasiği
Bir İngiliz klasiği

2005 yılının Temmuz ayında Londra'da düzenlenen ve İngiltere'nin 11 Eylül'ü olarak kayıtlara geçen terör saldırısında ağır yaralanan ve kanlar içinde çekilmiş fotoğrafı ertesi gün sadece İngiltere'de değil tüm dünyada gazetelerin birinci sayfalarında yer alan Profesör John Tulloch ülkeden sınırdışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Şimdi 70 yaşında olan Tulloch saldırı sonrası medyanın büyük ilgisiyle karşılaşmış, çok ağır yaralı olduğu halde "dik duruşuyla" "İngiliz sağlamlığının sembolü" olarak nitelendirilerek ulusal kahraman ilan edilmişti. Hastanede kaldığı süre içinde İngiltere Prensi Charles kendisini ziyarete gitmişti.

'İMPARATORLUK' VATANDAŞISIN

Ancak sahip olduğu Avustralya vatandaşlığı yüzünden "otomatik olarak " düşen İngiliz vatandaşlığı, ülkeden zorla çıkartılmasına neden olabilir. Çünkü doğum yeri, o dönem İngiliz sömürgesi olan Hindistan. Tulloch'un ailesi İngiliz. O henüz 3 yaşındayken 'Britanya İmparatorluğu'na ait Hindistan'dan, yine 'Britanya İmparatorluğu' bünyesindeki İngiltere'ye taşınıyorlar. İşte bu nedenle eski 'Britanya İmparatorluğu' vatandaşı olarak kayıtlara geçen Tulloch bugünkü İngiltere (Birleşik Krallık) vatandaşı olarak tanınmıyor.

SÖMÜRGE HALKLARINA HAKARET

Resmi makamlar tarafından aldığı uyarı karşısında 'ağzım açık kaldı' diyen 70 yaşındaki medya uzmanı profesör, 'Oysa ailem üç kuşak İngiltere'ye hizmet etti' dedi. Tulloch akademik çalışamaları için Avustralya'ya taşınmaya karar verdiğini ancak pasaport yenileme işlemleri esnasında, 'zaten İngiltere'ye ait olmadığı için' vatandaşlığının otomatik olarak düştüğünü öğrendiğini anlatıyor. Üstelik ülkeye giriş yapabilmek için şimdi çalışma izni alması gerekiyor. İngiliz profesörün bir gazeteye verdiği röportajda kullandığı şu ifadeler ise ilginç:' Bu sadece bana karşı yapılmış bir yanlış değil, atalarıma ve 'Vatanım Britanya' demiş onlarca sömürge ülkenin milyonlarca insanının anısına yapılmış bir hakarettir.'



12 yıl önce