|

Bir kıvılcım yeter

Doğu Asya'da karşılıklı açıklamalarla büyüyen gerilim, tarafların açık olarak "savaş" sözü ettiği noktaya tırmandı. ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore'ye yönelik, "Silahlarımız yüklü ve hedeflerine kilitli" açıklamasını yaparken, Avustralya ve Yeni Zelanda da Washington'dan yana tavır belirtti. Çin ise gerilimde tarafını belli ederek, "Kuzey Kore'ye saldıran karşısında beni bulur" sözleriyle ABD'yi açıkça tehdit etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/08/2017 Cumartesi
Güncelleme: 06:22 - 12/08/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Savaşa ramak kaldı
Savaşa ramak kaldı

Çin, Kore Yarımadası’nda statükoyu bozanı cezalandırmakla tehdit etti. Çin Komünist Partisinin resmi yayın organı Global Times, Kuzey Kore’nin saldırıyı ilk başlatan taraf olması ve ABD’nin misilleme yapması halinde Çin’in tarafsız kalması ancak ABD saldırıp Kuzey Kore hükümetini devirmeye kalktığında Washington’ı kararlılıkla durdurması gerektiğini yazdı. Gazete, ABD’nin Güney Kore ile birlikte Kore Yarımadası’nda siyasi düzeni değiştirmeye çalışması durumunda Çin’in bunu engelleyeceğini vurguladı. Kuzey Kore, Çin ile Güney Kore’deki ABD kuvvetleri arasında tampon devlet olarak hizmet görüyor.

ABD’YE GÖZDAĞI

Global Times, “Çin’in menfaatleri ile bölgede mevcut durumu değiştirmek isteyen herhangi bir tarafa kararlılıkla direnecek” dedi. Gazete Pekin’in Washington’u ya da Pyongyang’ı vazgeçmeye ikna edemediğini yazdı. Çin’in bu tavrı, Pyongyang’ın Pasifik Okyanusu'ndaki Amerikan adası Guam’ın yakınına füze fırlatma planlarına karşı bir uyarı olarak görüldü. Bununla birlikte gazetenin, “Eğer ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore’ye saldırarak rejim değişikliği çabasına girer ve Kore yarımadasında statükoyu değiştirmeye çabalarsa Çin karşılarına çıkacaktır.” ifadelerini kullandı. Gazetenin bu uyarısı ABD’ye açık tehdit olarak değerlendirildi. Çin hem Kuzey Kore’nin üst üste yaptığı nükleer ve füze denemelerini hem de Güney Kore ve ABD’nin ortak askeri tatbikatlar yaparak yarımadada gerilimi artıran tavırlarını eleştiriyor.

SİLAHLARIMIZ HEDEFLERİNE KİLİTLİ

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore ve ABD arasındaki krize ilişkin twitter hesabından yeni bir açıklama yaptı. Trump, “Kuzey Kore akılsızca davranırsa askeri çözümler tamamen hazır, silahlarımız yüklü ve hedeflerine kilitli. Umarım Kim Jong-un başka bir yol bulur!” ifadelerini kullandı. Trump daha önce de Kuzey Kore lideri Kim Jong Un hakkında, “Guam’da ne yapacağını bir görelim bakalım. Guam’da bir şey yaparsa Kuzey Kore’de dünyada hiç kimsenin bugüne kadar görmediği şeyler olur” dedi.

Guam’ı vurma planını açıkladı

Kuzey Kore yönetimi ABD’nin koruması altında bulunan Guam adasına yönelik füze saldırısı planının detaylarını açıkladı. General Kim Rak-Gyom’un açıkladığı plana göre Hwasong-12 modeli 4 adet füze aynı anda ateşlenecek ve Japonya üzerinden Guam’a doğru yönlenecek. Füzeler 3 bin 356.7 kilometreyi 17 dakika 45 saniyede uçtuktan sonra Guam’ın 30 ila 40 kilometre açığına düşecek. General Kim, plan tamamlanınca Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un’a sunulacağını da belirtti.


Avustralya safını seçti

Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, Kuzey Kore’nin saldırı başlatması durumunda ABD’nin yanında yer alacaklarını bildirdi. Avustralya ile ABD arasında imzalanan “Avustralya, Yeni Zelanda, Birleşik Devletler (ANZUS) Güvenlik Anlaşması” hükümlerinin açık olduğunu belirten Turnbull, “Amerika tabii ki Avustralya dahil müttefiklerinin yanında duruyor ve biz de Birleşik Devletler’in yanında duruyoruz. Bu yüzden çok net olarak, ABD’ye saldırı olursa ANZUS devreye girer. Avustralya saldırıya uğrarsa Birleşik Devletler’in yardıma geleceği gibi bizim de görevimiz Amerika’nın yardımına gitmek.” diye konuştu. Yeni Zelanda Başbakanı Bill English de Kuzey Kore-ABD arasında yükselen gerginliğin savaşa dönüşmesi halinde askeri harekata katkıda bulunmayı “kendi içlerinde” değerlendireceklerini söyledi. English, sorunun barışçıl yollardan çözülmesini istediklerini hatırlatarak, tansiyonun artmasına rağmen askeri harekatın gerçekleşeceğine dair bir işaretin olmadığını kaydetti.


Pentagon felakete hazır!
ABD Savunma Bakanı James Mattis, ABD ordusunun Kuzey Kore’den gelecek tehditlere karşı ‘hazır’ olduğunu söyledi. Mattis, bu hazırlıkların ne olduğu yönündeki soruya ise “Düşmana ne yapacağımızı açıklamayacağım” yanıtını verdi. Gazetecilerden birinin “Nükleer bir çatışmada ne kadar insan kaybı yaşanacağı hakkında bir açıklama yapabilir misiniz?’ sorusuna Mattis, “Benim görevim ve sorumluluğum ihtiyaç duyulan askeri seçeneklere sahip olmak. Ancak şu anda Dışişleri Bakanı (Rex) Tillerson, ABD’nin BM Daimi Büyükelçisi Nikki Haley, ABD’nin çabalarının diplomatik oduğunu görebilirsiniz. Diplomatik sonuçlar kazanılıyor. Şu anda o noktada kalmak istiyorum. Savaşın trajedisi iyi biliniyor. Bunun felaket olacağını söylemektan başka tanımlama yapmaya gerek yok” yanıtını verdi.


ABD savunma sistemleri ne kadar etkili?

ABD ve Kuzey Kore arasında son günlerde yapılan karşılıklı tehditler ‘ABD savunması Kuzey Kore’nin füzelerini önlemek için yeterince güçlü mü?’ sorusunu gündeme getiriyor. ABD’nin cephanesinde çok sayıda füze karşı savunma sistemi bulunuyor. Bu sistemlerden bazıları kısa menzilde bazıları ise orta ve uzun menzilde füzeleri engellemek için tasarlandı. ABD ordusu, büyük oranda Patriot ve Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) füzelerine güveniyor. ABD bu yıl, Güney Kore’ye orta menzilli füzelere karşı savunma için THAAD füzeleri yerleştirmişti.Bölgede üç aşamalı savunma sistemi bulunuyor; Kore yarımadasına konuşlandırılmış savunma, Pasifik denizinde konuşlandırılmış füze savunma sistemleriyle donatılmış ABD donanma gemileri ve son olarak, Alaska ve Kaliforniya’daki toplamda 36 avcı uçağına ev sahipliği yapan iki üs. Ancak herhangi bir hava savunma sisteminin kesin bir başarı vadetmediği belirtiliyor. Pentagon ve füze savunma sistemi üreticileri Kuzey Kore saldırılarına karşı hava savunma sistemlerinin çok daha üstün olduğu garantisini verse de, geçtiğimiz yıllarda yapılan testler sistemlerin bu garantinin çok uzağında kaldığını ortaya koydu.

  • Kendi partisiyle çatışıyor
  • Sık sık yabancı ülke liderleriyle girdiği polemiklerle gündeme gelen ABD Başkanı Donald Trump, şimdi de kendi partisinden Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell ile girdiği polemikle gündemde. Trump, kendisine, geçmesini istediği yasa tasarısı ile ilgili “büyük umutlar” içinde olduğunu ve “daha önce bu tarz işler içinde bulunmadığını” söyleyerek kendisini tecrübesizlikle suçlayan McConnell’a twitter üzerinden cevap verdi. Trump, “Senatör Mitch McConnel, benim ‘büyük umutlar’ içinde olduğumu söylüyor. 7 yıl boyunca İptal ve Yenileme’den sonra neden olmasın?” ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz haftalarda Cumhuriyetçilerin çoğunluğun oluşturduğu Senato, Obama döneminden kalan sağlık tasarısı Obamacare’in İptal ve Yenileme’sini Senato’dan geçirememişti. Cumhuriyetçi Parti, taraftarlarına yıllarca tartışmalı yasanın iptalini ve yenilenmesini gerçekleştireceğini vadetmişti.

Putin’e teşekkür!

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya’da görev yapan ABD’li diplomatların sayısını 755 kişi azalttığı için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e teşekkür etti. Diplomatların geri dönmesi için hiçbir neden olmadığını bu nedenle daha çok tasarruf edeceklerini ifade eden Trump, “Bir çok insanı bıraktığı için çok teşekkür ederim. Çünkü şuanda daha küçük bir maaş çizelgemiz var” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın ABD’nin başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarına İlişkin ABD’nin Rusya’ya yönelik adlığı yaptırım kararına misilleme olarak, Rusya’da görev yapan ABD’li diplomatların sayısını 455 kişiye düşüreceğini açıklamıştı.

#ABD
#Kuzey Kore
#Trump
#a
7 yıl önce